Про формування ФКВ-2023

Прес-служба Президента повідомила, що нарада при Президенті 14 вересня відбулась у форматі відеоконференції.


До розмови запросили керівників органів державної влади та управління, міністерств, відомств, комітетів Верховної Ради. Основними доповідачами були глави держадміністрацій.

Під час обговорення актуальної теми – формування Фонду капітальних вкладень на 2023 рік – в урядовий проект вносили поточні корективи. Вибираючи між установами культури та освітніми закладами, перевагу віддавали школі або дитячому садку. У пріоритеті – перехідні об’єкти (які перебувають у стадії ремонту чи будівництва). Найбільше таких належить відомству охорони здоров’я – майже 20 установ, зокрема кілька сільських амбулаторій.

З-поміж освітніх закладів до ФКВ-2023 увійшли: Придністровський коледж технологій та управління і Молдавський теоретичний ліцей (м. Тирасполь). Продовжиться оновлення інфраструктури ПДУ. У планах 2023 року – упорядкування корпусу «Б». Профінансують роботи й в Училищі олімпійського резерву, а також будівництво Військового інституту Міноборони.

За наполяганням Президента, Держслужбі з культури та історичної спадщини виділять ресурси на реконструкцію будівлі та обладнання приміщень Бендерського художнього коледжу.

Міністерству з соціального захисту та праці планують виділити кошти на ремонт та оснащення шести установ: реабілітаційний центр для дітей-інвалідів (с. Гиска), Бендерський дитбудинок, столичний психоневрологічний інтернат, Тираспольська та Дубоссарська корекційні школи-інтернати, а також заклад для догляду за самотніми громадянами на базі СЛА с. Дойбани.

Увага буде приділена і деяким адміністративним будівлям, стан яких вимагає негайного ремонту: корпуси МЗС, Міністерства просвіти, Мінфіну, Дубоссарської прокуратури, Кам’янського районного суду, центрального, рибницького та дубоссарського підрозділів Слідчого комітету. МДБ і ДМК належить оновити інфраструктуру деяких контрольно-пропускних пунктів.

Після детального обговорення урядового проекту, виключення з переліку деяких об’єктів і включення до програми додаткових пунктів сума фінансування Державної програми капітальних вкладень буде змінена. Йдеться про кардинальні корективи. На початок наступного тижня розрахунки будуть завершені й представлені Президенту.

XII придністровські історичні читання

У республіці стартував проект «Моє радянське Придністров’я», присвячений 100-річчю утворення СРСР.


Держслужба управління документацією та архівами, Товариство істориків-архівістів Придністров’я за підтримки органів влади та громадських об’єднань своїм проектом поставили мету: сприяти вивченню спадщини та збереженню пам’яті про радянське минуле, а також не допускати фальсифікації історії.

Зібрані документальні свідчення з особистих і сімейних архівів, з музеїв (шкільних, підприємств і організацій), а також спогади й роздуми громадян щодо радянського минулого стануть ще одним історичним надбанням Придністров’я. Вони будуть направлені в архівний фонд республіки на вічне зберігання і введені в науковий обіг, а також активно представлятимуться в різних проектах.

XII придністровські історичні читання проводяться у два етапи:

– перший – республіканський творчий конкурс історичних творів. Він розпочався 15 вересня і триватиме два місяці – до 15 листопада;

– на другому етапі запланована науково-практична конференція за участю гостей з-за кордону (в середині грудня).


Огляд новин підготувала Анастасія КАСИМ