Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 14 вересня депутати розглянули низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер нашої держави.


Народні обранці опрацювали близько 20 проектів законів про оподаткування індивідуальних підприємців, фізичних та юридичних осіб, представлених Урядом, і спрямованих на вдосконалення податкового законодавства.

На наступний рік пропонується продовжити дію запровадженого з 2020 року спрощеного механізму сплати єдиного соціального податку та сплати обов’язкового страхового внеску з доходів від професійної діяльності адвокатів. У першому читанні зміни до законів «Про єдиний соціальний податок та обов’язковий страховий внесок» і «Про прибутковий податок з фізичних осіб» депутати підтримали.

Заступник міністра економічного розвитку Марія Глушкова під час своєї доповіді наголосила, що до 2020 року сплата податків здійснювалася за загальною системою оподаткування, при цьому відзначалося приховування реальних відомостей про доходи з метою заниження податкової бази. «Пропонований механізм оподаткування адвокатської діяльності передбачає щомісячну сплату адвокатами єдиного соціального податку з фіксованого розміру бази оподаткування, встановленого на рівні 1 МРОТ, та обов’язкового страхового внеску з доходів, одержаних від професійної діяльності, але також не менше ніж з 1 МРОТ на місяць. Сплата прибуткового податку також здійснюється з фіксованого розміру бази оподаткування (1 МРОТ)», – пояснила представник Уряду.

Упровадження спрощеного механізму оподаткування адвокатської діяльності обумовило зростання надходжень податкових платежів до бюджету та державного позабюджетного фонду. Наприклад, за 2021 рік сума сплачених податків з адвокатської діяльності склала 713,5 тисячі рублів, що на 10,3 % вище, ніж за 2020-й. Марія Глушкова зауважила, що позитивна динаміка зберігається і в поточному 2022 році. Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів ВР Віктор Гузун зауважив, що профільний комітет рекомендував ухвалити ініціативу в першому читанні з урахуванням доопрацювання деяких параметрів законопроекту в другому читанні.

Ще одна ініціатива Уряду стосується внесення доповнень до закону «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР». Зокрема пропонується розширити напрямки програми субсидування державою частини процентної ставки за кредитами, надавши можливість недержавним організаціям освіти скористатися державною підтримкою. Тобто надавати приватним організаціям освіти, які мають ліцензію, пільгові кредити на оновлення чи відновлення основних фондів: на ремонт будівель або закупівлю обладнання.

Марія Глушкова розповіла, що по лінії Фонду капітальних вкладень щорічно проводяться роботи з капітального будівництва, ремонту, переобладнання дитячих садків, шкіл тощо. При цьому в республіці працюють і недержавні організації освіти, які також діють за загальноприйнятими освітніми програмами. Розробники законопроекту вважають доречним виділяти необхідні для цього ресурси різнопланової модернізації освіти та створювати механізми їхнього ефективного використання.

Законопроект прийнятий у першому читанні та доопрацьовуватиметься до другого читання.

У роботі пленарного засідання взяв участь Голова Уряду Олександр Розенберг. Він висловив подяку керівнику вищого законодавчого органу Олександру Коршунову і депутатському корпусу за конструктивну взаємодію та увагу до думки експертів виконавчої гілки влади.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради (на фото Марія-Глушкова).