Дорогу – молоді

У Бендерах завершився Придністровський молодіжний форум «Тирас-2022». У його рамках події відбулися в парку св. Олександра Невського та на інтернет-платформі Google-meet. Захід тривав два дні, в ньому взяли участь понад 400 осіб з усіх міст і районів республіки.


Уперше аналогічну молодіжну акцію провели у 2019 році. Планувалося, що форум стане щорічним, але втрутилася пандемія, тому ідею довелося відкласти на два роки. «Буде все, як і раніше, змінюватиметься лише формат проведення і тематика, вважаю, що ми наголошуватимемо на чомусь конкретному», – розповіла організатор республіканського молодіжного форуму «Тирас-2022» Галина Ратушняк.

Нинішнього року була опрацьована тема «Розвиток кар’єри в новій реальності». «Як бачите, тут багато виставок з питань профорієнтації, ми маємо дискусійний майданчик з актуальної для молоді теми: там люди діляться своїми враженнями, досвідом, як саме вони реалізують себе в молодіжному туризмі та підприємництві. Є спікери, які розповідають слухачам про те, як продюсувати, тобто створювати, планувати й вибудовувати своє життя, як розвинути свою роботу на віддаленні», – зазначила організатор події.

Освітня програма містила такі напрями: «IT-спільнота», «Туризм», «Підприємництво», «Лідерство та комунікативні компетентності». «Тут присутні кращі представники придністровської молоді. Ви – справжня енергія нашого багатонаціонального народу, його потенціал. Від вас ми чекаємо змістовних пропозицій та ініціатив для спільної справи: будівництва благополучної, розвиненої та сильної придністровської держави; руху країни вперед», – йшлося у зверненні Президента Вадима Красносельського, яке оголосив керівник Апарату Уряду Олексій Цуркан.

На форумі переважна більшість подій була присвячена вибору та ознайомленню з різними професіями. Навчальні заклади підготували інформаційні стенди для всіх учасників, а на дискусійному майданчику проводилися тренінги та семінари. Тож протягом дня можна було відчути себе і рятівником, і умільцем розібрати будь-який автомеханізм. Для любителів історії запропонували екскурсію Бендерською фортецею – цікаву, зрозумілу, докладну. Було де й трохи розважитись і навіть навчитися чомусь новому, наприклад, хіп-хопу. Для всіх охочих організували спеціальний майстер-клас.

Крім того, учасники форуму пересвідчилися, що творча атмосфера панує в усьому, в будь-якій царині: можна заспівати пісню, зліпити пельмені або навіть розмалювати чашку на пам’ять. Справу до вподоби знайшов кожний, треба було лише пофантазувати та зуміти втілити ідею в життя. «Я власноруч творю виріб, техніка називається «поінт ту поінт», що перекладається як «крапка до крапки». Таким способом ми розписуємо тарілки, чашки. Розпис може бути різним: пташки, квіти, візерунки. Я вперше на такому заході, тут цікаво, є класні зони, де можна спробувати свої можливості, чомусь навчитися, наприклад, помалювати й забрати з собою на пам’ять тарілочку або філіжанку», – розповіла одна з учасниць молодіжного форуму «Тирас-2022».

У рамках дводенного форуму в парку св. Олександра Невського відбулася урочиста церемонія нагородження переможців республіканського фестивалю «У світі професій». Він проводився з 1 березня по 20 травня. До участі в ньому залучилося понад 5 000 учнів шкіл, вихованців дитячих садків і студентів. Крім того, протягом двох з половиною місяців організації професійної освіти влаштували для школярів майстер-класи, професійні проби, зустрічі з передовиками виробництва.

Переможців та призерів визначили в 35 номінаціях, які можна розподілити за чотирма напрямками: образотворче мистецтво, фотографія, літературна творчість та відео разом зі сценічними презентаціями агітбригад та флешмобами. «Цей конкурс треба продовжувати. Батьки, діти, вчителі та викладачі зацікавлені в тому, щоб ознайомлення з професіями та їх вибір розпочиналися якомога раніше. У планах просвітителів є намір збільшувати кількість подібних конкурсів. Щороку – це малувато», – зазначила міністр просвіти ПМР Світлана Іванишина.

У рамках молодіжного форуму школярам надали можливість ознайомитися з усіма організаціями професійної освіти, а також спробувати себе в будь-якій професії, щоб надалі впевнено визначитися з вибором діяльності на все життя.

Завершився перший день форуму гучним концертом групи «Ланжерон», а наступний студенти провели в онлайн-режимі. Було ще більше цікавих тем та лекцій.


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото IA «Новости Приднестровья».