35 років співдружності дітей і дорослих

Учні Рибницької середньої загальноосвітньої школи № 11 цього року можуть похвалитися унікальними щоденниками, на обкладинці яких гордо красується напис: «Рідній школі – 35 років!».


Безліч гостей, художні виступи вихованців, подарунки, слова подяки й теплі спогади – все це було на ювілеї школи. Святково, весело і душевно вчителі та учні відзначили подвійне свято – перший дзвоник та 35-річчя з дня заснування школи.

За роки діяльності, з 1 вересня 1987 року, з навчального закладу вийшли у світ понад 2 200 випускників, 58 з яких були удостоєні золотих, а 80 – срібних медалей. Особливою гордістю школи є випуск 1989 року, коли один із класів став найсильнішим не тільки в Молдавії, а увійшов до десятки найсильніших 10-х класів Радянського Союзу за кількістю випускників, що вступили до провідних вищих навчальних закладів країни.

За 35 років школа № 11 збагатилася різноманітними традиціями, а її педагогічний колектив закоханих у свою справу професіоналів накопичив неоціненний досвід у навчанні та вихованні молодих рибничан. Усе це стало можливим завдяки міцному дружному колективу і наступності в передачі знань і досвіду від старшого покоління педагогів молодим.

Одним з унікальних і показових результатів такого підходу до навчального процесу є надзвичайне почуття вдячності випускників рідній школі та улюбленим учителям. З-поміж запрошених на торжество був і найуспішніший – Сергій Грищенко, який першим із рибничан вступив до Московського державного інституту міжнародних відносин. Нині він мешкає в Москві, звідки й надіслав своє онлайн-привітання до ювілею й підготував спеціальну програму-ініціативу спонсорської допомоги рідній школі.

Про це на урочистій лінійці розповів директор закладу Іон Василовський і зачитав лист від Сергія Валентиновича, в якому були наступні рядки: «З 1 вересня цього року здійснюватимуться такі виплати: щомісячні премії вчителям-пенсіонерам, які працювали в школі понад 15 років, і вчителям – кращим у місті предметникам. Також буде надане щорічне повне утримання п’ятьом випускникам школи, які вступлять до провідних вишів Росії.

Вірю, що ці ініціативи будуть правильно сприйняті та зміцнять добрі традиції нашої школи на довгі роки вперед». Випускник 1989-го привітав усіх з ювілеєм і початком нового навчального року.

Директор школи від свого імені теж привітав усіх присутніх зі знаменною датою навчального закладу. Він подякував педагогам за відповідальну і сумлінну працю, зазначив, що їхні вихованці щороку успішно виступають у міжнародних, республіканських і муніципальних заходах, виборюють призові місця, стають призерами конкурсів і спартакіад на різних рівнях і прославляють освітню установу.

Іон Василовський висловив глибоку вдячність Сергію Грищенку за добру пам’ять і за те, що він підтримує зв’язок з рідною школою та допомагає їй фінансово. Зокрема, він оплатив виготовлення вітрини для кубків і стенду, де розміщені фотографії відмінників і кращих спортсменів школи. Вони встановлені в шкільному фойє. Директор школи назвав імена депутата Сергія Глаткова, який забезпечив коридори школи 15 лавками, а також депутата ВР Якова Галака й керівника Рибницького відділення апарату РПП «Оновлення» Наталію Мамалигу, які часто бувають у школі, цікавляться життям учнів і педагогів, їхніми освітніми та спортивними досягненнями.

Особливу вдячність колектив школи, батьківський комітет і учні висловили представнику законодавчого органу нашої республіки Якову Галаку за турботу про школу та чуйне ставлення до її досягнень і проблем. Завдяки його турботі, навчальний заклад має можливість за допомогою сучасних технічних і цифрових засобів якісно викладати всі шкільні дисципліни.

Цього урочистого дня колектив школи, батьків та учнів прийшли привітати глава держадміністрації Віктор Тягай, голова Ради народних депутатів Вадим Лозовський, депутат ВР ПМР Яків Галак, депутат Ради народних депутатів Сергій Глатков, начальник Рибницького УНО Оксана Попченко, голова Рибницької районної профспілкової організації працівників народної освіти й науки Любов Томашевська, керівник Рибницької філії Республіканської партії «Оновлення» Наталя Мамалига.

«Шкільні роки – найважливіший період у житті людини. У стінах рідної школи ми зустрічаємо своїх перших друзів і мудрих наставників, набуваємо важливого досвіду для подальшого життя. Нехай навчання дається вам легко, заняття будуть цікавими й пізнавальними, а перерви – веселими. Не бійтеся труднощів, вірте в себе, прагніть до знань, і у вас все вийде! Батькам бажаю сил і терпіння. Нехай ваші діти виправдають ваші очікування», – сказав у своєму привітанні глава держадміністрації Рибниці.

«Найголовніші теплі побажання – першокласникам. Ви вирушаєте в захопливу подорож океаном знань. Усе буде на вашому шляху: і радість перемог, і розчарування, але, я впевнений, що, завдяки вашим батькам і найкращим учителям у місті та республіці, ви справитеся! Бажаю, щоб усі традиції, закладені в школі, збереглися і примножилися. Всім учням – успішного року, а випускникам – сконцентрувати свої сили для гідного виходу на фінішну пряму», – зазначив голова Ради народних депутатів Вадим Лозовський.

На день народження школи керівництво міста і району подарувало освітній установі оргтехніку. З нагоди ювілею кращим педагогічним працівникам також вручили державні та муніципальні нагороди.

На урочистості запросили й ветеранів педагогічної праці на чолі з першим директором школи Григорієм Івановичем Гончаруком. Їм вручили подарунки та букети квітів.

Євген Венгер, який працює вчителем фізкультури з дня заснування школи, сказав: «Якщо людина любить дітей, то вона робитиме для них усе. У нашому колективі ця любов є. Дуже багато у школі зроблено руками вчителів. Зроблено для дітей і спільно з дітьми. Наша школа славиться досягненнями у фізичній культурі та спорті. Наші вихованці стають переможцями та чемпіонами змагань різного рівня. Можу з упевненістю сказати, що, залучаючись до фізкультури та спорту, діти змінюються на краще».

Випускниця школи Анна Стадник на святковій лінійці сказала: «Дуже приємно отримати запрошення на ювілей. Я рада бачити рідних учителів у стінах моєї школи. Бажаю вам, дорогі викладачі, сил і терпіння у вашій благородній праці на ниві освіти. Ті знання, вміння і навички, які ви передаєте дітям, – це їхнє сьогодення і майбуття. Як вони зможуть застосувати їх у житті, побачимо згодом, а поки що ви, добрі й суворі, кмітливі й талановиті, навчаєте, наставляєте і надихаєте своїх учнів на добрі справи. Від імені всіх присутніх на урочистому заході я щиро дякую вам за терпіння й розуміння, за відданість та незрадливу любов».

Багато привітань і побажань пролунало цього дня на адресу школи-ювіляра. Свято вдалося, воно запам’ятається всім і надовго. З часу відкриття школи тут сталося багато змін. Однак іскорка душевної теплоти, яка з перших днів оселилася в цих стінах, живе і донині. З кожним новим поколінням випускників вона розростається. Розростається і розлітається по світу, а прекрасні традиції, закладені 35 років тому, зберігатимуться і примножуватимуться.


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото держадміністрації м. Рибниця.