Під покровом Архангела Михаїла

Селище Первомайськ Слободзейського району 19 вересня відсвяткувало 108-му річницю свого народження. Цей день його мешканці запам’ятають на все життя.


Урочистості розпочалися зранку зі святкового богослужіння в храмі, який нині зводиться і діятиме з ім’ям Архангела Михаїла, покровителя населеного пункту. Святкову службу звершив архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава. Після служби у стіну новобудови заклали пам’ятну капсулу. Участь у церемонії взяв Президент ПМР Вадим Красносельський, за підтримки якого цей храм і будується.

Під час заходу наголошувалося, що зведення церкви у Первомайську – давнє прохання місцевих жителів. Колективні звернення з цього приводу датовані ще 2010 роком. Тоді ж відбулися перші спроби розпочати будівництво, але роботи далі закладання та освячення каменю не просунулися. До питання повернулися через десятиліття. На настійну вимогу Вадима Красносельського храм Чуда Архангела Михайла в Хонех зводять у новому селищному парку.
Учасники урочистостей говорили про перетворення селища, яке стає кращим і комфортнішим для життя, адресували слова вдячності керівництву республіки та району. Глава держави у свою чергу висловив подяку мешканцям Первомайська, завдяки яким відбуваються інфраструктурні зміни, за небайдужість та наполегливість.

Від духовного до мирського

Святкування продовжилося у так званій «верхній» частині селища на новому стадіоні. Сонячна погода сприяла веселому настроєві, перед початком концерту присутніх розважала весела музика. Звідусіль сходилися мешканці до імпровізованої сцени та займали місця на стільцях, привезених для такого випадку з селищного Будинку культури.

Співробітники місцевої бібліотеки представили на огляд добірку книжок, журналів та періодичних видань, серед яких можна було побачити брошуру про історію створення Первомайська, а також фотомонтаж «Наші довгожителі» з фотографіями 20 чоловіків і жінок поважного віку. Учителі селищної СШ № 1 разом з учнями підготували великий стенд, на якому розмістили знімки кращих учнів, дипломи та грамоти, здобуті ними за досягнення в навчанні, спорті та мистецтві.

Поряд з господарями облаштувалися співробітники відділу маркетингу ДУ «Приднестровская газета» – Тетяна Царенко та Олена Недашківська. Вони пропонували присутнім взяти участь у передплаті республіканських газет та безпрограшній лотереї.
Працівники закладів громадського харчування закликали присутніх поласувати смачними стравами та солодощами. У повітрі розносився аромат свіжого поп-корну, алеями бігали діти з паличками цукрової вати та кольоровими кульками. Поряд, на новенькому футбольному полі, любителі побігати з м’ячем грали у футбол. Ніхто не міг всидіти на місці. Свято вирувало!

Про Первомайськ –з любов’ю

Глава адміністрації населеного пункту Іван Кірка розповів нашому кореспондентові, що за документальними даними, які зберігаються в Херсонському архіві, роком народження селища можна вважати 1914 рік. Саме тоді з’явилася перша згадка про село Первомайське. Так воно називалося раніше.
Населений пункт розростався, а в 30-ті роки до нього докотився загальний процес колективізації. «На початку 70-х у нас розпочалося будівництво міжколгоспсаду «Пам’яті Ілліча», і за кілька років поряд виріс великий пальметний яблуневий сад. За гроші, що надходили з прибутку міжколгоспсаду, побудували школи, дитячі садочки, лікарню, багатоповерхівки, всю інфраструктуру, котельні, очисні споруди тощо.

Дані 1980 року свідчать, що кількість населення Первомайська становила 8 тис. 500 чоловік. За національним складом на першому місці були українці, потім росіяни, молдавани, а на четвертому – німці. З часом німці виїхали на свою етнічну батьківщину. Загалом, на вибір місця проживання вплинули природні умови, а також можливість заробити хороші гроші, бо наш сад «Пам’яті Ілліча» був мільйонером, тому тут знайшли пристановище представники 21 національності», – поділився глава селища.
Він із сумом пригадав, як після розвалу Радянського Союзу та занепаду саду, працездатні чоловіки й жінки, не маючи роботи, в розпачі покидали свої будинки, виїжджали в пошуках кращої долі. Та на той час всюди було нелегко.

«Ми пережили й це, почали підніматися з колін. Через роки життя налагоджується, люди повертаються і облаштовують наше селище. Нині ми налічуємо 4 тис. осіб, і всі вони на собі відчувають значні перетворення, що відбуваються в повсякденному житті Первомайська.
Держава сприяла тому, що обладнання старої котельні замінили новими німецькими котлами сучасного зразка, відновили стадіон, парк, поновили всю інфраструктуру. Мешканці забезпечені водою завдяки артезіанський свердловині глибиною 110 м. Ми повністю завершили газифікацію і відновили централізоване опалення. Все це стало можливим завдяки Фонду капітальних вкладень та допомозі нашого Президента Вадима Красносельського», – продовжив Іван Кірка.

Іван Михайлович з гордістю розповів, що в селищі працює Будинок культури, дитяча школа мистецтв, циркова студія «Каскад», звідки вийшли знамениті брати-акробати Сергій та Олександр Грінченки, які стали переможцями російського телешоу «Хвилина слави». Заявили про себе у світі цирку ще багато юнаків і дівчат, які нині виступають по всьому світі: Японії, Америці, Німеччині, Австрії.
Глава Первомайська повідомив, що відтепер, коли дата 19 вересня пов’язана з визначною подією в житті його земляків, закладено капсулу часу в стіну новобудови й незабаром тут постане своя церква, – цей день стане офіційним храмовим святом, а сам населений пункт перебуватиме під покровом Архангела Михаїла. Про це було оголошено привселюдно під час виступів офіційних осіб


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото прес-служби Президента.