Обговорювали проблеми та завдання галузі

На розширену нараду при Президентові запросили керівників органів державної влади та МОЗ, депутатів ВР, головних лікарів медичних установ республіки.


Нагадаємо, що метою оголошення в Придністров’ї Року охорони здоров’я є привернення уваги суспільства та держави до питань охорони здоров’я, покращення якості та забезпечення доступності медичної допомоги, підвищення її ефективності, відновлення та розвиток ін-фраструктури галузі.

Дотримуючись поставлених цілей і виконуючи завдання, позначені в Стратегії розвитку держави, в Міністерстві охорони здоров’я роблять усе, щоб галузь їм відповідала. На контролі в Президента, Верховної Ради та Уряду перебувають усі доручені системі охорони здоров’я заходи.
Прес-служба Президента повідомила, що на черговій нараді у Глави держави обговорювали систему в цілому. Основним було питання її оптимізації, необхідність якої назріла давно. Про це говорив Президент Вадим Красносельський, відкриваючи нараду. Він зазначив, що робота в цьому напрямку ведеться, й є певні зрушення. Наприклад, скоротилася кількість скарг від населення на якість надання медичних послуг, але все ж він вважає, що проблем ще багато.
Міністр охорони здоров’я Христина Албул говорила про низький рівень оплати праці й водночас значне навантаження на фахівців, що спричинило відтік професійних кадрів. «Якщо у 2017 році в республіці працювало 1 906 лікарів, то у 2021-му – 1 669. За вісім місяців поточного року – мінус ще 142 лікарі й майже півсотні медичних сестер. У пандемійний період медики отримували надбавки, а з відступом пандемії прибутки медичних працівників знову знизилися», – зазначила керівник відомства.

Христина Албул нагадала й про формування трирівневої моделі організації медичної допомоги – розбивку на локальний, міжрайонний і регіональний рівні, кожен з яких передбачає своє технічне оснащення та кадрове забезпечення.
Актуальним залишається питання обґрунтованості ліжкового фонду стаціонарів. Кількість ліжко-місць з розрахунку на 10 000 осіб у Придністров’ї набагато більша, ніж у Росії, Україні, Білорусі, Молдові. Всього в республіці розгорнуто 4 250 ліжок.

Якщо порівнювати з вище зазначеними країнами, показник забезпеченості кадрами на таку ж кількість осіб у Придністров’ї набагато нижчий. За словами міністра, звичайно, у медичних установах ситуація різна, але в загальному по країні ліжковий фонд використовується тільки наполовину.
Стосовно до справ у пологових будинках та відділеннях, у деяких із них кількість пологів обчислюється за рік десятками, тобто матеріально-технічна база використовується неефективно, а персонал втрачає кваліфікацію. «МОЗ вважає за необхідне піти від необґрунтованої роздутості ліжкового фонду. Пропонується зменшити кількість ліжок в одних установах і повністю згорнути стаціонарне обслуговування в інших.
Компактність республіки дозволяє сконцентрувати надання медичної допомоги в умовах функціонування трьох провідних центрів стаціонарного обслуговування. При цьому в містах і селах буде посилено поліклінічну ланку, активізується діяльність СЛА і ФАПів», – зазначила міністр.
Запропонований механізм уже опрацьовується. Готується проект реорганізації. Деталі – пропозиції та наслідки їх реалізації – обговорюватимуть у рамках наступної наради.
Йшлося на нараді при Президентові й про різні шляхи збільшення зарплат медпрацівникам. Одним із робочих проектів є незначне підвищення окладів, запуск пілотних проектів на базі однієї-двох медичних установ, збереження фактичного розміру фонду оплати праці з наданням головлікарю права змінювати штатний розпис і використовувати принцип відрядної оплати праці.
Учасники наради обговорили плюси й мінуси всіх варіантів. Президент доручив підготувати розрахунки по кожному з них. У передбачуваних нововведень є два взаємопов’язані завдання: посилити кадровий потенціал системи охорони здоров’я і підвищити якість надання медичних послуг


Наталя СИНЯВСЬКА.