Актуальні питання – на порядку денному Уряду

Відбулося чергове засідання вищого виконавчого органу влади під головуванням Олександра Розенберга.


Учасники наради опрацювали низку проектів постанов, представлених для розгляду та ухвалення. Одна з них пропонує оптимізувати порядок надання державних послуг держадміністраціями міст та районів, зокрема на видачу дозволу на введення об’єкта в експлуатацію.
Заступник міністра економічного розвитку – начальник Департаменту будівництва, архітектури та шляхового господарства Микола Обручков розповів про вдосконалення чинного механізму, який регламентує введення в експлуатацію об’єктів за спрощеною системою.

Наприклад, з-під регулювання виводяться виробничі будівлі, оскільки суб’єкти господарювання звільнені від обов’язку діставати дозвіл держадміністрації для введення в експлуатацію перепланувань, які не зачіпають у них несучі конструкції. Також виключаються житлові приміщення, оскільки спрощений порядок поширений лише для домоволодінь, що розташовані в сільській місцевості.
Буде також скорочений і перелік документів, необхідних для введення в експлуатацію громадських будівель. Копії договорів на електропостачання, теплопостачання, водопостачання, вивезення твердих побутових відходів та висновки обстежень будівель та споруд виключать із загального списку.
Постанова набере чинності з дня, що настане після дати офіційного її опублікування.

Про електронний документообіг

На засіданні Уряду розглянули питання щодо збільшення кількості учасників електронної взаємодії під час здійснення документообігу з застосуванням ДВС «Міжвідомчий електронний документообіг» (МЕД).
Відповідний проект представив міністр цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Сергій Бабенко. Нині ведеться робота з новим учасником системи – Єдиним державним фондом соціального страхування. Вже підключені сім підрозділів.
Міністр пояснив, що фахівці Центру інформаційних технологій розробили заходи щодо підключення територіальних підрозділів Єдиного фонду соцстрахування до системи електронного документообігу. Тепер їх необхідно додати до МЕД.

Присутні проект схвалили та підтримали одностайним голосуванням.
Нагадаємо, що Уряд працює над упровадженням цієї системи з 2017 року. Її ключове завдання – скорочення паперового документообігу. На поточний момент до ДВС «МЕД» підключені не тільки органи державної влади, список учасників щораз розширюється. За цей час користувачі системи гідно оцінили нововведення і зазначили, що це економить час і забезпечує прозорість процесу


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.