Важливі законопроекти Верховної Ради

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 21 вересня парламентарії розглянули низку важливих законопроектів.


В остаточному другому читанні народні обранці ухвалили деякі зміни в законопроекти, які стосуються оподаткування. За словами спікера вищого законодавчого органу ПМР Олександра Коршунова, не є справедливим, коли два суб’єкти господарювання сплачують у державний бюджет однакову кількість коштів за патентною системою. «Хтось заробляє і має значно вищі грошові оберти й більший прибуток. Зміни передбачають, що за спрощеною системою оподаткування всі економічні агенти сплачуватимуть 3 % зі свого грошового обороту. Хто зароблятиме більше, той направлятиме в бюджет більше коштів, у свою чергу, хто зароблятиме менше, то й платитиме менше», – пояснив Олександр Вікторович.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, принцип справедливості у сплаті податків необхідний. Особливо це важливо в нинішній непростий час, щоб додаткові фінансові ресурси, які почнуть надходити до республіканського бюджету, перерозподілялися задля забезпечення соціальних зобов’язань держави – пенсій, допомог та заробітних плат медикам, педагогам та іншим працівникам бюджетної галузі.

Також народні обранці ухвалили в першому читанні зміни та доповнення до Закону ПМР «Про безпеку дорожнього руху» та Закону ПМР «Про основи охорони здоров’я громадян» спрямовані на обмеження в керуванні транспортними засобами тих, у кого є медичні протипоказання, закріпивши порядок припинення права на керування транспортним засобом у зв’язку з наявністю в особи медичних протипоказань чи обмежень до керування транспортним засобом. У законодавче поле вводиться обмін необхідними для цього даними між Міністерством внутрішніх справ та Міністерством охорони здоров’я. Крім виявлення медичних протипоказань чи обмежень, до керування транспортними засобами в ході проведення обов’язкового медичного освідчення підставою для припинення дії права на керування може бути постановка володаря прав водія на облік у лікувально-профілактичних установах для лікування хворих на алкоголізм, наркоманію, токсикоманію.

У першому читанні народні обранці ухвалили законопроект, покликаний встановити спеціальний правовий статус паломника та закріпити за релігійними організаціями виключне право на паломницьку діяльність. Внести доповнення до закону «Про свободу совісті та релігійні об’єднання» запропонували депутати профільного комітету Ігор Буга, Андрій Сафонов та Павло Шинкарюк. Законопроект ініційований у зв’язку з необхідністю ухвалити новий закон «Про туризм у ПМР», робота над яким триває у Верховній Раді.

Коригування закону «Про свободу совісті та релігійні об’єднання» стосується уточнення понять «туристична» та «паломницька» поїздка. Паломники відвідують святі місця для участі в богослужіннях та перебування у храмах, а туристи – для огляду та одержання інформації. Якщо запропоноване депутатами доповнення до закону буде ухвалене у другому читанні та підписане Президентом, то туристичні агентства не зможуть самостійно організовувати паломництва, а лише поїздки до святих місць, проте їх можуть залучити до організації паломництва релігійні організації.

Як зазначив, коментуючи законопроект, голова Комітету з освіти, громадських об’єднань та ЗМІ Ігор Буга, з ухваленням цієї ініціативи буде забезпечений загальний порядок організації паломництва, щоб зокрема були захищені права віруючих


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.