Конференція про митницю майбутнього

Напередодні 30-річчя створення Державного митного комітету (ДМК), яке відзначається 1 жовтня, в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка 27 вересня відбулася науково-практична конференція «Пріоритетні напрями та завдання розвитку митної служби ПМР».


Учасниками наукового форуму були керівництво ДМК на чолі з головою Валентином Грабком, міністр цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Сергій Бабенко, президент Спілки промисловців, аграріїв та підприємців Придністров’я Юрій Чебан, проректор університету з науково-інноваційної роботи Іван Капітальчук, директор інституту державного управління, права та соціально-гуманітарних наук ПДУ Олена Бобкова та, звичайно ж, студенти головного вишу республіки.

Однією з головних тем конференції визначили цифровізацію відомства. Такою бачать «митницю майбутнього» керівництво республіки та самі митники. Вже сьогодні запущено систему «Електронна митниця», що дозволяє скоротити процедуру декларування товарів до кількох хвилин. Раніше на це іноді витрачалося близько доби. «До 2023 року ДМК має намір запровадити технології автоматичного ухвалення рішення про випуск товару, інакше кажучи, без участі посадових осіб митних органів. Це досить цікавий напрямок роботи», – наголосив у своєму виступі Валентин Грабко.

Цю ж тему продовжив Сергій Бабенко, нині – міністр цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій, а в минулому – начальник Управління інформаційних технологій ДМК. «З одного боку, – сказав він, – необхідно сприяти спрощенню митних процедур, а з іншого – не допускати злочину в митній галузі та забезпечити економічну безпеку держави та громадян, які в ній проживають. У цій ситуації важливими є сучасні цифрові технології».

ПДУ ім. Т. Г. Шевченка має давні зв’язки з ДМК. Фахівців для митниці тут випускали завжди. Проте у 2016 році підготовці кадрів для держкомітету вирішили приділити особливу увагу. Таким чином в інституті державного управління, права та соціально-гуманітарних наук була впроваджена нова спеціалізація – «Митна справа».

Пізніше відкрито напрямок у магістратурі – «Адміністративно-юрисдикційна діяльність митних органів». Лекції для студентів читали, зокрема, й керівники ДМК.

Говорячи про взаємодію з митними органами, проректор ПДУ з науково-інноваційної діяльності Іван Капітальчук зазначив: «На майданчику університету регулярно проводяться наукові дискусії щодо основ суверенітету та незалежності республіки. Шириться база досліджень про геном придністровської державності, розвиток її ключових інститутів, права громадян. Нас поєднує спільна мета та відповідальність за майбутнє нашого Придністров’я».

Міцніють зв’язки митних служб Придністров’я та Росії. У 2016 році між ними було підписано угоду про співпрацю. Згодом документ був підкріплений додатковими міжвідомчими актами. «На поточний момент продукція придністровських підприємств, що спрямовується на експорт, досягає 95 % від загального обсягу промислового виробництва в республіці. При цьому, згідно з даними на перше півріччя 2022 року, на Росію припадало 54 % експорту ПМР», – зазначив у своїй доповіді Юрій Чебан.

На сьогодні митні органи республіки укомплектовані на 90 %. Причому підготовка та підвищення кваліфікації кадрів здійснюється як у Придністров’ї, так і в Росії. Однак для розв’язання головного завдання – повної цифровізації відомства – потрібні нові спеціалісти.

Тому Валентин Грабко безпосередньо звернувся до студентів університету: «Можливо, хтось із випускників ПДУ зацікавиться перспективами, що відкриваються в ДМК ПМР. Ми будемо дуже раді бачити вас у лавах тих, хто має створювати митницю майбутнього». На що йому відповіла Олена Бобкова: «Університет завжди готовий до співпраці. Ми раді готувати для вас фахівців та приймати ваших колег на перепідготовку. Вважаю, що така взаємодія продовжуватиметься й надалі».

Важливість та необхідність митної діяльності для нашого Придністров’я важко переоцінити: частка митних платежів до бюджету республіки останніми роками стабільно становить понад 50 % доходу державної скарбниці


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби ПДУ ім. Т. Г. Шевченка (на фото Голова ДМК ПМР В. Грабко).