Про Кримінальний та Житловий кодекси, а також Республіканський стадіон

Чергова сесія ВР розпочалася з хвилини мовчання в пам’ять про загиблих учнів і педагогів школи № 88 столиці Удмуртської Республіки РФ Iжевська.


«Висловлюю співчуття рідним і близьким загиблих», – сказав від себе особисто і всього депутатського корпусу Голова Верховної Ради Олександр Коршунов.

Серед питань порядку денного, пропонованих до обговорення на засіданні, на пропозицію Прокурора республіки Анатолія Гурецького, були розглянуті зміни до Кримінального кодексу Придністров’я. Зокрема, опрацьовані поправки до статті про звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням із потерпілим. Відтепер від кримінальної відповідальності людину можуть звільнити, якщо вона вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості без заподіяння шкоди здоров’ю потерпілого, з ним примирилася і загладила провину.

Звільнення стосуватиметься неповнолітніх, які також вперше вчинили злочин без заподіяння шкоди здоров’ю, що передбачає до 7 років позбавлення волі. Обов’язковою умовою залишається примирення винного з потерпілим та загладжування ним провини. У профільному комітеті уточнили, що якщо неповнолітній повторно вчинив подібний злочин, відшкодував збитки потерпілій стороні, то звільнити його від відповідальності може суд.

Ухвалений в остаточному читанні законопроект про зміни до Кримінального кодексу направлений на підпис Президенту Придністров’я. Крім того, у другому неостаточному читанні депутати розглянули зміни та доповнення до Житлового кодексу республіки. Авторами законодавчої ініціативи виступила група депутатів Комітету із законодавства ВР. Законопроект спрямований на захист прав дітей, які проживають із батьками чи опікунами в муніципальному житлі за договором комерційного чи соціального найму.

«Мета законопроекту полягає в тому, щоб до неповнолітнього, який залишився без піклування, могли за договором соціального найму вселити єдиного батька, опікуна або піклувальника без згоди наймача, решту членів сім’ї наймача і наймодавця», – прокоментував співавтор законопроекту Олег Петрик.

Нині у разі, якщо наймач соціального житла вмирає, то дитина, як член сім’ї наймача, згідно з законом, залишається там, але тільки під наглядом дорослого. Для того, щоб вселити до неповнолітнього єдиного батька, опікуна або піклувальника, потрібна обов’язкова згода наймодавця. «На пропозицію авторів законодавчої ініціативи цю норму ми сьогодні виключили: якщо держава вже довірила цьому опікуну опікуватися, то навіщо йому ще якісь додаткові згоди», – пояснив заступник голови Комітету з питань регіональної політики, місцевого самоврядування та ЖКГ Антон Онуфрієнко.

Після обговорення документа депутати рекомендували його до розгляду в третьому читанні. Це пояснюється необхідністю внесення відповідних змін та доповнень до Цивільного кодексу Придністров’я.

У ще одному важливому для держави та її столиці питанні йшлося про передачу Республіканського стадіону у власність влади Тирасполя. За словами заступника начальника Держслужби зі спорту Неллі Телятинської, цю ініціативу підготовлено відповідно до Концепції розвитку спорту в ПМР з метою зробити цей об’єкт більш доступним для городян. «На сьогодні керівництвом республіки заплановано реконструкцію стадіону. 4 вересня міськрада Тирасполя дала згоду на прийом цього майна. Нині республіканський стадіон перебуває у складному стані: обладнання і морально, і матеріально застаріле та зношене. Цей проект допоможе привести об’єкт у відповідність до необхідних вимог», – зазначила Неллі Телятинська. «Робота щодо розв’язання цієї проблеми тривала довгий час. Було досить багато технічних питань. Уточнювали, яку площу займає цей об’єкт. Проте ідея витала давно, і тільки тепер вона була реалізована, – наголосив в інтерв’ю журналістам заступник голови Комітету ВР з питань регіональної політики, місцевого самоврядування та ЖКГ Антон Онуфрієнко. – Є питання щодо переведення фінансування оплати праці співробітників та на утримання стадіону з республіканського бюджету до місцевого. У проекті бюджету на 2023 рік це буде закладено»


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Верховної Ради.