Активна молодь – майбутнє держави

Триденний Форум молодіжних виборчих комісій (МВК) відбувся в Придністров’ї на базі табору «Дністровські зорі». Понад сто учасників з усієї республіки дістали можливість подискутувати, запозичити досвід попередніх поколінь у галузі політики та соціології, а також завести багато нових знайомств.


Безперечно, майбутнє – за молодими. Яким воно буде, залежить від багатьох факторів. З-поміж найважливіших можна назвати доступність освіти, загальну поінформованість населення, підтримку державою зацікавленості людей у прояві своєї активної громадянської позиції тощо. Форум МВК-2022 – подія, яка безпосередньо сприяє втіленню та реалізації цих положень.

У перший день зльоту учасники прибули в оздоровчий комплекс, на місце дислокації. Усі юнаки та дівчата приїхали сюди з чудовим настроєм, адже востаннє вони зустрічалися на форумі «Тирас» у 2019 році. Відтоді багато членів МВК змужніли, зросли у професійному плані. Їм тепер є чим поділитися як одне з одним, так і зі старшими наставниками.

Для досвідчених учасників цієї молодіжної події підготували насичену різнопланову програму. Облаштовані спікер-майданчики стали місцем для обговорення актуальних тем, які стосуються кожного громадянина: працевлаштування, проведення виборів, питання освіти, здоровий спосіб життя та багато інших життєвих моментів.

Усіх учасників методом жеребкування поділили на 8 команд. Це нововведення запровадили для того, щоб через згуртування дістати від молоді ще більший результат та віддачу в організованих змаганнях. Розбавили інтенсивно-освітню програму невигадливими інтелектуальними іграми, концертами, дискотеками та піснями біля багаття.

Початок форуму багатьом запам’ятався виступом першого заступника керівника Апарату Уряду ПМР Олексія Цуркана, який висвітлив тему реалізації добровольчої місії та тенденцій зростання цього напрямку в Придністров’ї.

Цікавим рішенням щодо цього питання став можливий запуск мерчу (фірмового одягу та сувенірної продукції) із застосуванням вже відомого логотипу «Волонтери Придністров’я»
та використанням синього кольору. Відмінна атрибутика може стати способом заохочення добровольців, а також сприяти організації особливого кола однодумців.

Другий день форуму МВК присвятили функціонуванню кількох дискусійних майданчиків, де йшлося про участь молоді в електоральних процесах. Перед ними виступили представники Центрвиборчкому та російський учений-правознавець.

«Місце і роль молоді в політичному процесі є актуальними для будь-якої держави, незалежно від розмірів її території. Почуття громадянськості, сформоване в юному віці, вестиме людину все життя. Завдання сучасної молоді – бути гідним представником своєї країни», – резюмувала у своєму онлайн-зверненні до нової генерації придністровців директор Юридичного інституту П’ятигорського державного університету, доктор юридичних наук Людмила Тхабісімова.

Керівник Центрального апарату Республіканської політичної партії «Оновлення» Дмитро Воронюк загострив увагу учасників на тому, що вибори – це частина життя, і лише за умови дійсного залучення до цього процесу людина може вважати себе активним громадянином.

Сучасними, новими й оригінальними думками про майбутнє ЗМІ з членами МВК поділився головний редактор НП «Телерадіокомпанія «Об’ектив» Ігор Авренєв. Він присвятив свій виступ розгляду симбіозу блогерства та офіційних джерел інформації.

Як приклад Ігор Віталійович навів досвід ТСВ і ведення телеканалом різних соціальних мереж. Протягом деякого часу вони шукали свій формат, який, шляхом спроб та помилок, знайшли. Тепер деякі їхні ролики в Tik Tok набирають по мільйону переглядів.

«Новинний контент має попит в інтернеті. Це видно неозброєним оком за кількістю переглядів та передплат. Сучасні реалії в нашій галузі диктують тільки одне правило: якщо ви не ведете та не розвиваєте пабліки, то вас не читатимуть, не дивитимуться, не купуватимуть. Новини необхідно подавати по-новому!» – стверджує головний редактор телерадіокомпанії.

Це ж стосується і передвиборчого процесу. Час змінився, і розтиражовані листівки з короткою програмою кандидатів більше не цікавлять, не зачіпають і не впливають на симпатії та уподобання виборців.

Зважаючи на це, заступник голови Центр-виборчкому Віктор Таранов висловив сподівання, що у виборчих комісіях різних рівнів з’явиться більше представників МВК, які допомагатимуть налагоджувати контакти з новим поколінням та залучати його до свідомої участі у виборах.

Дещо пізніше молоді люди відверто подискутували з членом ЦВК ПМР Віталієм Барбулатом на тему: «Яку відповідальність може і має нести людина, яка обіймає посаду президента, за невиконання своєї передвиборчої програми?»

Учасники форуму констатували, що найчастіше передвиборчі програми містять лише гасла, в яких відсутні терміни реалізації намічених цілей і механізми їх виконання. Який саме орган міг би здійснювати контроль такого рівня, з’ясувати поки що так і не вдалося. Проте, все ще попереду.

Подібна ініціатива нагадуватиме майбутнім кандидатам про відповідальність за «гучні слова». Як запобіжний захід на майданчику розглянули пропозицію про неможливість переобрання.

Того ж дня відбулася зустріч із Президентом ПМР Вадимом Красносельським у форматі «питання – відповідь». Літню естраду табору «Дністровські зорі» заполонили охочі поспілкуватися з Главою держави.

Упродовж досить короткого часу вдалося обговорити з ним насущні проблеми суспільного життя й порушити актуальні питання сьогодення: патріотичне виховання, відносини між державою та громадянами, рівень медицини та її можливе майбутнє, досвід дистанційної освіти, розвиток спортивної інфраструктури, історію ПМР та багато іншого.

На запитання «Що ж поєднує придністровців?» Вадим Миколайович відповів: «У Придністров’ї є державна ідея, яка єднає ідеї прагнення та сподівання всіх народів і національностей, представники яких тут мешкають. Вона містить три пункти: надію на незалежність та визнання, подальше зміцнення спільності кожного народу та побудову соціально-орієнтованої держави».
Третій день форуму став фінальним. Членів МВК нагородили за здобуті ними перемоги на полях дебатів, у вікторинах та квестах. Листи подяки вручили волонтерам, які допомагали організовувати та курирувати майданчики та секції.

«Я дістала багато позитивних емоцій, а головне – можливість активно висловити свою громадянську позицію. Організатори цього з’їзду постаралися на славу. Дуже сподіваюся, що такі події відбуватимуться якнайчастіше в житті нашої молоді, яка стала дедалі більше виявляти інтерес до державних політичних процесів», – поділилася враженнями учасниця форуму Юлія


Марина СОВА.

Фото автора.