З добрим серцем – до дітей

Вплив музики на людину багатогранний. Вона може надихнути, окрилити, втішити, а може подарувати нові можливості, яких особливо потребують люди з інвалідністю.


Благодійний проект «Мелодія добра» упродовж трьох місяців привертав увагу суспільства до цієї теми й завершився великим святковим концертом.

У житейській суєті буденних справ і подій ми часто залишаємо поза увагою тих, кому в житті довелося пізнати непереборні труднощі. Навіть не усвідомлюючи цього, саме ми вносимо в життя таких людей обмеження, починаючи з інфраструктурних, і закінчуючи психологічними. Хоча досвід останніх десятиліть показує, що сучасне суспільство не тільки готове до співпраці з інвалідами, а вже й активно діє. Спеціальним індикатором, який визначає свідомість і відкритість громадян у цьому напрямку, є благодійність.

Інформаційне агентство «Новости Приднестровья» 1 червня запустило на честь свого 30-річчя музичну добродійну подію «Мелодія добра». У рамках цієї акції придністровські артисти закликали всіх небайдужих взяти участь у зборі коштів на користь Республіканського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів у Бендерах.
На постійній основі в цій установі проживає 51 дитина, 26 з них прикуті до інвалідних крісел. Їхнє життя ускладнене важкими неврологічними захворюваннями: розумовою відсталістю, різними формами дитячого церебрального паралічу, аутизмом. Серед цих дітей є сироти, а є ті, хто, проживаючи з батьками, відвідують заняття Центру.

Завершальним акордом «Мелодії добра» став концерт у Катерининському парку. На літню естраду з’їхалися артисти з різних куточків Придністров’я, а також танцювальні колективи, такі як: «Реверанс», «Фантазія», шоу-балет «Фрістайл», «Mountain Family» тощо.

Дві години поспіль концертні номери заворожували й розважали публіку. Ведучий свята регулярно нагадував про встановлений ліворуч від сцени спеціальний бокс для збору коштів. Протягом усього вечора люди підходили туди й жертвували гроші. Одні підтримували благодійність кількома рублями, інші мали у своєму розпорядженні дещо більші суми.
За словами учасниці акції співачки Anush, у цьому випадку сума не має великого значення. Найголовніше те, що кожна людина здатна простягнути руку допомоги нужденним. Дівчина вважає, що навіть маленький внесок відіграє свою роль. Саме з таких краплин народжуються великі річки, моря й океани добра.

Ідея цього заходу належить старшому редактору ІА «Новости Приднестровья» Олексію Ковальову. Після всіх виступів він піднявся на сцену і висловив глибоку вдячність публіці й артистам.
«Величезне спасибі всім, хто не залишився осторонь і відгукнувся на наш заклик про допомогу. Особливо дякую тим, хто цього літа і восени створював авторські пісні, щоб привернути увагу до Центру реабілітації. Сподіваємося, що незабаром у нас з’явиться ще один подібний проект із благими цілями», – зазначив журналіст.
Культурний оглядач Світлана Гулинська стала своєрідним чуйним серцем і душею «Мелодії добра».
«Наша команда відвідала Республіканський реабілітаційний центр для дітей-інвалідів у Бендерах із концертом, і ми бачили, як його співробітники ставляться до своїх вихованців. Дуже вдячна їм за доброту, за чисте серце і світлі помисли. Вони роблять величезну справу, а ми їм у цьому допомагаємо», – підсумувала співавтор проекту.

У заступника директора Центру Євгенії Магурян залишилися незабутні враження від завершального концерту. За словами співробітниці цього закладу, всі співаки й танцюристи щиро ділилися з публікою часточкою своєї душі, сповнювали серця глядачів теплотою та добром.
«Засновники проекту досить скромні, тихі люди. Саме в таких, як вони, народжуються величезні ідеї. Дякую, що звернули увагу на дітей та дорослих людей з інвалідністю. Ви розумієте, що їхні можливості обмежуються їхнім станом, а також тими бар’єрами, які створюємо ми з вами. Тому я закликаю подолати перешкоди та прийняти цих чудових людей», – сказала Євгенія Магурян.
Ініціативу про надання допомоги нужденним підтримали сотні небайдужих придністровців. Люди переказували кошти на розрахунковий рахунок держустанови, а також через спеціальний QR-код здійснювали швидкі мобільні перекази. Всі зібрані в рамках концерту засоби направлять в Республіканський реабілітаційний центр для дітей-інвалідів, розташований у Бендерах.

Досить значну допомогу, підтримку в організації, поширенні інформації та проведенні благодійного концерту надали: Міністерство цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій, Міністерство з соціального захисту та праці, Держслужба з культури та історичної спадщини, держадміністрація Тирасполя, столичне Управління культури, Придністровський Ощадбанк, Придністровська державна телерадіокомпанія, представництво Росспівробітництва, Центральна виборча комісія, Перший Придністровський телеканал, Радіо 1 і ДУ «Приднестровская газета».
Акція «Мелодія добра» підтвердила, що разом ми можемо зробити цей світ кращим


Олександра ТИМКО.

Фото IA»Новости Приднестровья».