У футбол грають і дівчата

У районному етапі турніру «Шкіряний м’яч» взяли участь 18 команд зі шкіл Кам’янки, Катеринівки, Кузьмина, Подойми, Рашкова, Северинівки та Хрустової.


Вітаючи тренерів і гравців, заступник глави держадміністрації Галина Трублаєвич зазначила: «Футбол – для сильних і спритних, швидких і метких. Ця гра виховує волю до перемоги, дух суперництва і в той же час учить дружити. Напевно, тому футбол люблять мільйони гравців та уболівальників. У Придністров’ї його розвиток відбувається під егідою Президента Вадима Красносельського. Кілька років тому Глава держави виступив ініціатором відродження республіканського турніру «Шкіряний м’яч» – змагань, які не тільки виявляють кращих футболістів, а й дарують яскраві враження та радість від красивої гри».

Активно беруть участь у популяризації футболу тренери спортшкіл і вчителі фізкультури. Завдяки їхній повсякденній праці, до гри приєднуються все нові учасники й учасниці. От і в районному турі «Шкіряного м’яча» за звання сильнішої команди змагалися кам’янчанки та кузьминчанки.
Семикласниці міської середньої школи № 2 Олександра Шкільнюк, Ірина Кобан і Анастасія Негривода розповіли, що розвивають свої здібності не лише на уроках фізкультури, а й у секціях з волейболу та баскетболу. У змаганнях із цих видів беруть участь на районному і республіканському рівнях. А дізнавшись про турнір «Шкіряний м’яч», захотіли залучитися до нового для себе спорту.

У молодшій групі тим часом уже йшла гра. Було видно, що перевага на стороні кузьминчанок. Вони безперестанно атакували ворота суперниць і двічі зуміли забити гол, однак у свої ворота м’яч не пропустили. Молода наставниця Вікторія Дрождей, пройшовши дворічне стажування на міжнародному проекті «Відкрита школа розважального футболу», зуміла навчити своїх підопічних усім тонкощам гри. «Наша школа –малокомплектна. Щоб організувати командні ігри, об’єднуємо учнів різних класів. І дівчаткам нерідко доводиться змагатися з хлопчиками. От вони й натренувалися», – розкрила секрет успіху своїх вихованок, які завоювали право представляти Кам’янщину на республіканському рівні, Вікторія Вікторівна.

На інших майданчиках змагалися юнаки. Одинадцятиклассник міської середньої школи № 3 Расим Гулієв відіграв вирішальну роль у перемозі команди в підгрупі. Центральний нападаючий виступає за один із футбольних клубів Молдови, отже, має чималий досвід. На тренування, організовані в правобережному селі Сенатовка, їздить мінімум тричі на тиждень. Перед матчами (клуб грає в дивізії В) навантаження зростає, але, як запевнив юнак, заняття улюбленим видом спорту йому тільки в радість. Допомагає спортивний гарт і в школі (Расим встигає на «добре» та «відмінно»), і в громадському житті, в якому випускник бере активну участь. Усім підліткам юнак радить обрати спорт до душі, адже він сприяє не лише фізичному – всебічному розвитку.

Після цілого дня напружених змагань визначилися переможці, які представлятимуть Кам’янщину на республіканському етапі турніру. Практично в усіх вікових групах кращими стали футболісти найбільшого навчального закладу району – СШ № 2. До столиці також поїдуть молодші школярки з Кузьмина (на фото)


Лариса ЛЕГКУН.

Фото автора.