Архітектурний інсайт

Архітектура – це довговічна і мальовнича форма вираження культури та духовного багатства народу. Німецький філософ і теоретик мистецтва Фрідріх Шеллінг у своїх працях порівняв цей напрямок із музикою, якою обов’язково потрібно перейнятися.


У залах Придністровського державного художнього музею розгорнулася колоритна виставка творчих і навчальних робіт викладачів і студентів кафедри «Архітектура і дизайн» Бендерської політехнічної філії ПДУ імені Т. Г. Шевченка під назвою «Архітектурний інсайт».

Експозиція представлених робіт упевнено перевищила сотню, а різноманіття жанрів не дало глядацькому оку занудьгувати. Тут і мініатюрні макети будівель разом із природним ландшафтом, масштабні банерні проекти з інженерними рішеннями, клаузури (начерки ідей) і мальовничі композиції, виконані у фарбах.
На базі Державного художнього музею така виставка стала п’ятою за рахунком. Подібний формат із року в рік дає можливість студентам демонструвати свій потенціал і рівень підготовки, зацікавлювати будівельні організації у свіжих кадрах і залучати якомога більше абітурієнтів на новий навчальний рік.
«Архітектурний інсайт» (новий погляд на звичні речі) – це своєрідний художній експеримент, в якому розкривається безмежний потенціал різноманітності архітектурних форм для будівництва в нашій республіці. Звідси й такі знайомі локації в назвах робіт: «Яхт-клуб» (Дністровськ), «Багаторівнева парковка» (Бендери), «Промисловий парк» (Тирасполь), «Студентський кампус» (смт Новотираспольський), «Санаторно-курортний кардіологічний ком-
плекс» (с. Меренешти).

Міське середовище, запропоноване студентами, спрямоване на системне функціонування та можливості безперервного розвитку всього суспільства. Представлені на експозиції розробки створені з урахуванням задоволення всіх насущних потреб населення з огляду на раціоналізм, практичність та естетичні вимоги.
Випускниця Марія Дорогостайська запропонувала своє інженерне рішення побудови загальноосвітньої школи в Рибниці. Вона показала, як можна успішно облаштувати пологий рельєф. За словами дівчини, не варто уникати труднощів, потрібно лише докласти трохи більше зусиль і знайти нестандартне розв’язання проблеми.

Студентка 3-го курсу Оксана Головченко, ще навчаючись на 1-му, розробила в’їзний знак для рідного Дністровська. У 2021 році її проект посів друге місце на Всеросійському конкурсі «Архітектура та урбаністика». Як майбутній фахівець зі спорудження та проектування великих і малих архітектурних форм вона вважає, що, зберігаючи історію, необхідно створювати й нові об’єкти, які відображають погляд молодого покоління на сьогоднішні реалії.
Поспілкувавшись з учасниками виставки, з упевненістю можна зазначити, що всі вони зацікавлені в тому, щоб по закінченні навчального закладу залишитися працювати в Придністров’ї.

Молодих людей хвилює тільки одне: чи матимуть вони можливість побудувати щось нове? Бажання і знань для втілення подібних амбіцій у них більш ніж достатньо, а головне – майбутнім архітекторам хочеться піти від централізованості й перетворити навіть найвіддаленіші куточки республіки.

Завдяки виставці «Архітектурний інсайт», кожен охочий може зазирнути в майбутнє наших міст. Пропонуємо і вам поринути в цю атмосферу мистецтва за адресою:
м. Бендери, вул. Комуністична, буд. 77. Телефон для довідок: 0(552) 4-90-54


Надія САМСОНОВА.