Покровський вернісаж у дарунок Тирасполю

Культурна подія до дня народження Тирасполя відбулася в Палаці Республіки напередодні святкування ювілею столиці: там відкрився XV Міжнародний «Покровський вернісаж» творів мистецтва «КамАrt».


Експозиція присвячена до Покрови Пресвятої Богородиці, 230-ї річниці з дня заснування Тирасполя, 32-річчя Придністровської Молдавської Республіки, а також 15-річчя творчого об’єднання «КамArt». Представлені твори живопису, іконопису, графіки, скульптури та декоративно-ужиткового мистецтва, створені у 2021-2022 роках на симпозіумах та пленерах.

Чарівними звуками класичної музики у виконанні струнного квартету викладачів Інституту мистецтв ім. А. Рубінштейна гостей зустрічали ініціатори заходу: представники Центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я з благословення керівництва Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, творчого об’єднання «КамАrt», Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва (МАРКИС), Міністерства закордонних справ та держадміністрації Тирасполя.

За словами народного художника Придністров’я Юрія Салка, проект «Покровський вернісаж», присвячений храмовому святу нашої столиці, діє вже 15 років. «Звичайно, змінюються автори й техніки виконання творів, змінюється і географія авторів, але незмінною залишається духовність робіт, які відображають те світле, православне, що є в нашому повсякденному житті», – зазначив Юрій Іванович.
Творче об’єднання вперше заявило про себе у вересні 2005 року. Засновниками його виступили тодішній голова Кам’янського товариства української культури ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури ПМР Микола Стасішен (нині покійний), народний художник України, скульптор Василь Фещенко, заслужений художник Придністров’я Юрій Салко, заслужений діяч ПМР, член Міжнародного об’єднання кінематографістів слов’янських і православних народів Валентина Стасішена.
Нинішнього року учасники симпозіуму писали картини на різних творчих майданчиках, зокрема, в румунському місті Плоєшть, польському місті-фортеці Шидлув, українському місті Піщанка, що на Вінниччині.
Минулого року було укладено угоду щодо співпраці в галузі культури та мистецтва між придністровським об’єднанням «КамАrt» і польським «Товариством друзів землі Шидлувської», а вже незабаром відбудеться презентація каталогу картин, написаних на симпозіумі в Польщі.

Придністровські художники встановили дружні відносини з найстарішим у Румунії «Творчим табором ім. Василє Григорі» м. Плоєшть. Куратор проекту, відомий поет Віктор Адам, недавно приймав гостей з нашої республіки й планує проведення спільного «КамАrt» у наступному році.
Симпозіум «КамАrt» за час своєї діяльності заявив про себе десятками республіканських і зарубіжних художніх виставок, симпозіумів, неодноразовими паломницькими поїздками художників, численними благодійними акціями для людей похилого віку і вихованців дитячих шкіл-інтернатів.

Його учасники створили документальні фільми, що свідчать про духовну красу Придністров’я, були удостоєні звання лауреата і відзначені спеціальним призом «Культурна спадщина» на Міжнародному конкурсі «Кінологос».
Міністерство закордонних справ ПМР нагородило організацію Почесною відзнакою МЗС «За внесок у розвиток міжнародних зв’язків». На Міжнародному конкурсі Причорноморської академії мовних технологій і комунікацій етносів, що відбувалася в Україні в номінації «Проект п’ятиліття», проект удостоєний золотих медалей і звання лауреата Міжнародного конкурсу ім. П. Куліша.
«КамАrt» також відзначений медаллю всесвітньо відомого мандрівника Федора Конюхова «Покорителям вершин». Організатори проекту удостоєні церковних нагород – медалі «Покрова Пресвятої Богородиці» та «Св. Архангела Михаїла».

У 2022 році президент МАРКИС Галина Галаган та засновники «КамАrt» були удостоєні медалі «30 років МЗС ПМР» за внесок у розвиток культурної дипломатії ПМР та формування позитивного образу республіки за кордоном.
На ювілейному вернісажі представлено 55 робіт талановитих художників із Придністров’я, Гагаузії, України, Молдови, Румунії, Німеччини та Польщі. Майстри пензля творили полотна протягом двох останніх років спеціально до православного свята Покрови Пресвятої Богородиці.
Валентина Стасішена поділилася враженнями від побаченого: «Ми дуже раді, що спромоглися в черговий раз організувати таку чудову виставку до дня міста Тирасполя. Для нас, для «КамАrt» 15 років – солідна дата. Це справжнє щастя спостерігати за глядачами, які небайдужими очима оцінюють кожну роботу, кожен твір. Вони повинні бачити й знати, яка чудова та багата палітра нашого краю, доторкнутися до творів художників, які вклали часточку своєї душі в кожну картину. Для нас – це дійсно свято».
«Ця виставка – рівноправний діалог, дружній обмін думками й плодами творчої праці, не обмежений приналежністю до творчих союзів,
географічними, національними та територіальними рамками для реалізації своїх натхнених задумів», – пояснив творчий задум події Юрій Салко.

До 29 жовтня в Палаці Республіки можна буде побачити роботи народних художників Придністров’я Валерія Куліченка та Юрія Салка, членів Спілки художників Молдови Дмитра Пейчева та Марини Гросу, художниці з України Алли Присакар та багатьох інших талановитих митців


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото IA»Новости Приднестровья».