Статус підприємця не буде втрачений

Представники Державної податкової служби Міністерства фінансів 10 жовтня зустрілися з індивідуальними підприємцями міста Рибниці та району.


Подібні заходи цими днями організовують у всіх містах Придністров’я. Їх метою є ознайомлення підприємницького співтовариства республіки зі змінами в податковому законодавстві, які наберуть чинності з 1 січня 2023 року.
На зустріч з рибницькими підприємцями прибув заступник міністра, директор Державної податкової служби Міністерства фінансів Євген Кошелєв. До спілкування залучилися фахівці служби, в тому числі й начальник податкової інспекції Рибниці та району Тетяна Задойнова. Були присутні також представники органів влади: глава держадміністрації Рибниці Віктор Тягай, депутат Верховної Ради Вадим Кравчук, заступник голови міськрайради народних депутатів Олег Вендичанський.

Як оператор фіскальних даних, який відповідає за реєстрацію онлайн-кас, у залі перебував представник Агропромбанку. Він надавав присутнім необхідну інформацію та консультації, що називається з перших рук.
Відкриваючи захід, Євген Кошелєв зазначив, що формат засідання передбачає візуальну презентацію на екрані з інформацією щодо кожного спеціального податкового режиму, доповідь щодо змін у чинному законодавстві, а також час для запитань, відповідей та ділових обговорень.

Начальник відділу спеціальних податкових режимів, непрямих податків і зборів Альона Стратинська, в першу чергу, звернула увагу присутніх на те, що після набуття чинності (з 1 січня 2023 року) змін до законів про спеціальні податкові режими, статус індивідуальних підприємців, які здійснюють діяльність у рамках спеціальних податкових режимів, не втрачається. Отже, перереєстрація в державній службі нотаріату Міністерства юстиції не буде потрібна. Здійснення підприємницької діяльності, також як і раніше, можливе у трьох спеціальних режимах: у патентній системі оподаткування, в режимі самозайнятих осіб та у спрощеній системі (в залежності від видів діяльності).

Альона Андріївна детально прокоментувала всі пункти, представлені в презентації, та роз’яснила наступні зміни. Одне з положень нових законів, яке передбачає введення термопринтерів і онлайн-кас, викликало неприйняття серед індивідуальних підприємців і гарячу дискусію. Одні цікавилися вартістю термопринтера, питаннями його придбання та реєстрації онлайн-кас, а інші, зокрема працівники ринку, переважну більшість яких представляють люди старшого покоління, відзначали складність використання як першого, так і другого. Стосовно до принтерів висловлювався сумнів у тому, що їхня експлуатація можлива за мінусових температур.
Сільгоспвиробники також узяли участь у дискусії. Вони запитували, наприклад, про оплату за зрошення тими фермерами, які не користуються цією послугою.
Порушувалися й інші теми, що стосуються конкретних моментів діяльності підприємців. І хоча деякі з них не були передбачені форматом, фахівці намагалися за можливістю на них відповісти.
Підбиваючи підсумки спілкування, Євген Кошелєв зазначив, що багато запитань рибницьких підприємців збігаються з уже порушеними на зустрічах в інших містах Придністров’я. Додатково він поінформував присутніх, що всі спірні моменти, які потребують подальшого обговорення, зокрема й на вищому рівні, зафіксовані й обов’язково будуть розглянуті


Дмитро АКIНIН.

Фото автора.