Економіка Придністров’я як вона є

Голова Уряду Олександр Розенберг заслухав звіти керівників міністерств і відомств щодо широкого спектру питань.


Про ситуацію в економіці розповів заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.
Доповідач пояснив, що за вісім місяців поточного року обсяг промислового виробництва, як порівняти з минулим роком, скоротився на 16,9 %. Це сталося через обмеження, а то й неможливість відвантаження продукції для продажу на експорт та скорочення обсягів імпорту.
Зовнішня торгівля. Міністр повідомив, що проти минулого року експорт зменшився на 11 %. «Підкреслю, що це пов’язано не лише зі скороченнями обсягів промислового виробництва, а й з тим, що наш сільгоспвиробник під час збирання врожаю зазнає серйозних труднощів із реалізацією продукції. Мінекономрозвитку спільно з представниками міністерств, відомств та підприємців, зацікавлених у питаннях вивезення продукції, щотижня проводить засідання комісії з експорту, але реальний його обсяг та укладання угод уже значно скоротилися. Деякі злакові врожаю минулого року досі не розпродані й позитивних зрушень щодо цього не спостерігається», – зазначив Сергій Оболоник.

Віце-прем’єр звернув увагу, що великий негативний вплив на роботу придністровських підприємств, а також на нинішню економічну діяльність загалом чинить скорочення доступу до фінансової системи. Різні моніторингові служби обмежують угоди, пов’язані з валютою. Цей фактор, ймовірно, продовжить негативний вплив на обсяги промислового та сільськогосподарського виробництв, а також здійснення експорту в промисловості.
Споживчий ринок. Тут інфляція досягла вже 15 %, тоді як минулого року на цей же час вона становила 4 %. Порівняно з сусідніми країнами, цей показник значно нижчий. Пояснюється така ситуація безпосередньо тарифами на енергетичні джерела.

Щодо цін на крупи та бобові, то порівнюючи з восьми місяцями минулого року вони подорожчали на 20 %, борошно – на 22 %, цукор – на 24 %, яйця – більш ніж на 50 %. Сергій Оболоник наголосив, що підвищення вартості товарів не спекулятивне, це саме ті зміни, які нині формує сам ринок. Однак, доповідач із приємністю відзначив зниження цін на сезонні овочі.
Інфляція на ринку непродовольчих товарів становить близько 8 %. Здебільшого це відбувається через підвищення цін на пальне.
Фахівці Міністерства економічного розвитку відстежують ситуацію і працюють з підприємствами в тих галузях, що стосуються безпосередньо цього відомства.
Сергій Оболоник заявив, що необхідні заходи підтримки були законодавчо закріплені ще влітку.
Загалом усі поточні завдання та питання в міністерстві вирішуються в робочому порядку. Нині триває діяльність у галузі податкової політики, методології бухгалтерського обліку, пільгового кредитування, підприємницької діяльності та туризму. Добігає кінця підготовка документації із затвердження тарифів на наступний рік, також ведеться активна робота щодо впровадження нового класифікатора видів економічної діяльності.

Міністр також висвітлив питання функціонування транспортної галузі. Він зазначив, що на 2023 рік готується проект із впровадження автоматизованої системи оплати проїзду в громадському транспорті. Така необхідність у містах та районах республіки назріла давно. Дійсно, багатьом людям сьогодні зручніше розплачуватися за послуги за допомогою картки, а не готівкою. Щоб втілити цей проект у життя, фахівці Мінекономрозвитку спочатку повинні підготувати його презентацію.
Голова Уряду доручив міністерству вирішити низку питань, що стосуються переробки вирощеної на території республіки сільгосппродукції та забезпечення потреб у ній внутрішнього ринку. Найближчим часом така інформація буде надана


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.