Оплачуємо держпослуги, не виходячи з дому

Вік сучасних технологій значно спрощує життя кожного придністровця. На підставі Постанови Уряду республіки «Про створення державної інформаційної системи «Портал державних послуг ПМР» (№ 284 від 01.11.2017) влітку 2018 року в Придністров’ї запустили Портал державних послуг, що дало можливість кожному користувачу цього веб-ресурсу зекономити час, збираючи всілякі необхідні довідки та документи.


Про це газета «Гомін» вже неодноразово повідомляла. Відкриття цього Порталу стало черговим етапом адміністративної реформи в Придністров’ї та важливим кроком на шляху створення в ПМР «Електронного Уряду республіки».
Ідея створення Порталу держпослуг була передбачена адмінреформою, завданням якої було усувати зайві адміністративні бар’єри, спрощувати механізми онлайн-взаємодії громадян і держави (щоб їм не доводилося збирати додаткові документи, приходити в установу, стояти в чергах. Такий порядок взаємодії громадян і держави у світі давно зжив себе, тому що він забирає в людей багато особистого часу, а час все-таки й нині є найціннішим ресурсом для кожної людини та громадянина.

Практика показує, що цей шлях удосконалення відносин держави та її громадян цілком виправдовує себе. Якщо на самому початку роботи Порталу наприкінці літа 2018 року користувачами відкритого веб-ресурсу було неповних 1,5 тисячі осіб, то через два з половиною роки – на початок 2020-го – їх стало у п’ять разів більше і кількість досягла 7,5 тисячі користувачів. Ця динаміка сама за себе свідчить про ставлення придністровців до нової форми взаємодії з державою.

На початку квітня поточного року міністр цифрового розвитку ПМР Сергій Бабенко повідомив журналістам про те, що за результатами функціонування Порталу держпослуг за перший квартал поточного року було зареєстровано 16,6 тисячі користувачів, а це означає, що їхнє збільшення порівняно з тим самим періодом 2021-го склало 80 %. Громадяни замовили 4,7 тисячі послуг. Це на 41 % більше, ніж за такий самий період минулого року.
Наприкінці червня нинішнього року заступник Голови Уряду Станіслав Касап в ефірі програми «У центрі уваги» на Радіо 1 підкреслив, що на Порталі держпослуг розміщено близько 500 державних послуг. Більшість із них мають поки що інформаційний характер: відомості про порядок надання та їхню вартість. Однак деякі послуги вже сьогодні можна замовити в електронному форматі. Таких на веб-ресурсі налічується понад сімдесят. «Наш Портал демонструє впевнене щоквартальне зростання. Ми провели аналіз першого кварталу 2022 року: замовлено 5,5 тисячі послуг. Минулого року за перший квартал було замовлено близько 3,3 тисячі. Тобто він зростає і за кількістю користувачів, і за кількістю замовлених держпослуг, і за кількістю послуг, які стають на ньому доступні. У планах на поточний рік – подальше розширення його функціоналу», – зазначив заступник Голови Уряду.

Мінцифри та Міністерство з соціального захисту і праці 18 липня 2022 року обговорили питання переведення в електронний формат держпослуг, пов’язаних із народженням дітей, починаючи з постановки вагітних жінок на облік у медустанові й закінчуючи нарахуванням і виплатами щомісячних допомог по догляду за дитиною. До переліку послуг Міністерства сільського господарства та природних ресурсів 21 вересня 2022-го додали ще дві позиції:
– видача дозволів на ввезення та реалізацію пестицидів і агрохімікатів у ПМР;
– видача лімітів водоспоживання та водовідведення.

На нараді Голови Уряду з керівниками міністерств і відомств 10 жовтня знову обговорювали питання цифровізації. Про результати цієї роботи доповів керівник Міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Сергій Бабенко. Портал держпослуг продовжує розвиватися, кількість його користувачів зростає. За інформацією міністра, в першому півріччі 2022 року на ресурсі було замовлено 7 365 послуг, що на 25 % більше, ніж за аналогічний період 2021-го.
За 6 місяців зареєструвалися 2 862 нових користувачі. Всього за час функціонування електронного ресурсу на Порталі держпослуг зареєстровано 18,5 тисячі користувачів, з них понад 17 тисяч –фізичні особи, а понад тисячу – юридичні. Зростає також і кількість замовлених послуг. У третьому кварталі було замовлено 2 304 послуги (на 31 % більше, ніж за аналогічний період 2021 року)


Олександр ПЕТРЕНКО.