Попенкській школі-інтернату 60 років

Попенкська школа-інтернат для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, відсвяткувала 60-річний ювілей. Сьогодні тут навчаються і живуть 90 вихованців віком від 7 до 18 років.


Школа-інтернат – це не тільки місце навчання дитини, це її рідна домівка. Учителі ж навчають дітей шкільної програми, вони, як батьки, опікають, наставляють і люблять своїх вихованців.
Тут зароджуються і міцніють взаємини, які мало чим відрізняються від стосунків у великій і дружній родині. Тому дехто з вихованців так і не зміг покинути рідний дім, це його колишні випускники, які тепер стали викладачами та вихователями.

Починалася ця історія в далекому вересні 1962-го. Установа була створена відповідно до наказу міністра освіти Молдавської РСР під № 173 як «Попенецька неповна середня школа-інтернат». Через тридцять з гаком років – у 1993-му – відбулося розширення закладу. До приміщень добудували блок для початкової школи, а саму установу за наказом № 366 було перетворено на Попенкську середню школу-інтернат. Уже у 2005 році за рішенням державної адміністрації Рибницького району та міста Рибниці МОЗ «Попенкська школа-інтернат для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків» реорганізували шляхом приєднання до нього МОЗ «Попенкський дитячий будинок» у МОЗ «Попенкська школа-інтернат-дитячий будинок для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків». І нарешті, у 2014-му на підставі Наказу Міністерства з соціального захисту та праці ПМР від 29.04.2015 р. за № 415 заклад знову перейменовується в ДОЗ «Попенкська школа-інтернат для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків».

Ось у такому форматі та з таким життєвим багажем школа-інтернат підійшла до цьогорічного ювілею.
До святкування 60-річчя колектив готувався всією дружною родиною. Викладачі спільно з дітьми підготували в подарунок для гостей душевну святкову програму. Причому на сцені виступали не тільки вихованці – свій музичний сюрприз глядачам піднесли також і педагоги навчального закладу. Все це дійство мало свою назву – «60 ненудних років».
«Чому ненудних? – Тому, що це діти! А де живуть діти, там не буває нудно! Ні нам, ні їм», – прокоментувала назву святкової програми директор школи-інтернату Лариса Сулима, яка не з чуток знає життя школи, оскільки працює, а точніше, живе з цим колективом уже понад 35 років.

Гості також не залишилися в боргу і прийшли зі своїми подарунками. Дитячий садок із села Попенки, вокальний ансамбль «Дністрянка» під керівництвом Олександра Токарєва, артисти Рибницького колективу «Star Dance» разом із саксофоністом Анатолієм Пчеловим на підмостках школи-інтернату продемонстрували свої танцювальні та музичні номери.
Глава Рибниці Віктор Тягай привітав заклад з ювілеєм і від держадміністрації передав пральну машину в дар школі. Ще один пральний агрегат інтернату подарувало ТОВ «Фиальт-Агро». Керівник школи-інтернату Лариса Олександрівна дуже задоволена цими своєчасними подарунками, оскільки старі пральні машини вже практично відслужили свій термін.
«Перший заступник керівника Апарату Уряду ПМР Олексій Цуркан від імені Уряду подарував нам такі необхідні сушарки для рук, які ми розмістимо в їдальні. Керівник ТПФ «Интерцентр-Люкс» Анатолій Дзернович привіз старшим учням дуже гарні теплі куртки, подарував потужний музичний центр і накрив для всіх нас чудовий святковий солодкий стіл» –
продовжила хвалитися подарунками директор Попенкської школи-інтернату.
І, звичайно, щирі слова глибокої подяки від неї особисто та від усього колективу викладачів і вихованців пролунали на адресу працівників Молдавського металургійного заводу та його гендиректора Сергія Корнєва.
Лариса Сулима відзначила особ-
ливу допомогу ММЗ: «Заводчани дуже допомогли нам з ремонтом приміщень, а нещодавно відремонтували вхідну групу і встановили нові двері. Підготовка до свята та його оформлення – також здійснені за безпосередньої участі заводу».

Ще один особливий подарунок у цей святковий день отримали знову-таки від колективу Молдавського металургійного. Він був такий великий за розміром, що його довелося залишити у дворі школи. Генеральний директор ВАТ «ММЗ» Сергій Корнєв представив його так: «На підставі рішення Ради директорів Молдавського металургійного заводу ми вам даруємо, на мій погляд, дуже потрібний і досить функціональний подарунок. На ньому ви зможете подорожувати, переміщатися, відвідувати різні міста, зоопарки, цирки, театри. Ми даруємо вам великий автобус. Зі святом! Подорожуйте і пізнавайте цей прекрасний світ».
З нагоди ювілею школи-інтернату за сумлінну працю і високий професіоналізм співробітники установи були також відзначені медалями, грамотами та листами подяки


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото: rybnitsa.org