Підтримка населення з боку держави триває

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 12 жовтня народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.


В остаточному другому читанні депутати ухвалили пакет законодавчих ініціатив щодо військової інспекції. Вона буде створена в структурі Збройних сил ПМР. Новий орган забезпечуватиме захист життя, здоров’я, прав і свобод військовослужбовців та підтримуватиме у військах законність та правопорядок. Це ініціатива Президента Вадима Красносельського. Щоб закріпити правові основи діяльності військової інспекції, зміни та доповнення депутати внесли до закону про Збройні сили та до інших законодавчих актів.

За словами заступника Голови Верховної Ради Галини Антюфєєвої, законодавці підтримали ініціативу Вадима Красносельського. «Міністерство оборони керуватиме військовою інспекцією. До її складу увійдуть військові комендатури, військові автодорожні інспекції, гауптвахти та органи дізнання. Депутати впевнені, що відтепер командири зможуть більше уваги приділити військовій підготовці й не виконуватимуть не властиві їм обов’язки. Також розширили повноваження військового прокурора, який наглядатиме за дотриманням законності військовими інспекціями», – пояснила Галина Михайлівна.

Верховна Рада в остаточному читанні внесла зміни до Трудового кодексу, згідно з якими встановлений єдиний порядок та періодичність проведення навчання, перевірки знань та надання допуску на право діяльності в галузі охорони праці.
З урахуванням прийнятих поправок до пункту 1 статті 222 Трудового кодексу ПМР внесені наступні зміни: керівники організацій та фахівці зобов’язані проходити навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці 1 раз на п’ять років, а працівники – 1 раз на три роки. Керівники організацій і виробництв, на яких немає робіт підвищеної небезпеки, навчаються охороні праці у формі самопідготовки.
Для працівників таких організацій інструктаж з охорони праці проводиться 1 раз на рік. Депутатська ініціатива також дає можливість спростити механізм здобуття знань з охорони праці у випадку переходу на інше місце роботи.

У першому читанні ухвалений законопроект «Про внесення змін та доповнень у деякі законодавчі акти ПМР». За словами автора, голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, зміни встановлюють заходи адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення встановлених процедур державних закупівель. «У наших непростих умовах дуже важливо здійснювати контроль за кожним державним рублем для того, щоб відповідальні особи, які реалізують закон, не чинили правопорушень.

Необхідно сформувати законодавчу базу, яка передбачатиме відповідальність за порушення закону про закупівлю. Йдеться про те, що є порушення, які можуть потрапити під адміністративну відповідальність. Ми ж пропонуємо встановити також і кримінальну відповідальність, оскільки вважаємо, що абсолютно всі зацікавлені особи (головні розпорядники кредитів, керівники, які формують тендерні комісії та визначають умови для тендерних процедур і переможців замовлень на товари та послуги для держави) мають розуміти, що за сьогоднішніх умов нам необхідно економити кошти й складати завдання для постачальників так, щоб держава за мінімальною ціною купувала найкращі товари», – пояснив народний обранець


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.