Повертаючись до актуального

Традиційна зустріч урядовців з громадськими активістами, які представляють інтереси людей з інвалідністю, відбулася нещодавно у форматі онлайн. Перший заступник керівника Апарату Уряду Олексій Цуркан обговорив з ними важливі питання, що стосуються освіти, соціальної політики та охорони здоров’я.


Представник влади розповів присутнім про виконання попередніх доручень. На сьогодні більшість питань вирішені остаточно або перебувають у стадії завершення. Наприклад, для перевірки архітектурної доступності міського середовища для маломобільних категорій громадян, Уряд, виконуючи доручення Президента, створив спеціальну Міжвідомчу комісію, до складу якої увійшли представники Загальнопридністровського народного форуму (ЗПНФ) та деяких інших організацій, які представляють інтереси людей з інвалідністю.

Нині комісія досліджує якість облаштування пішохідних переходів, а також доступність до об’єктів соціального призначення і транспортної інфраструктури для людей з обмеженими можливостями здоров’я в містах і районах республіки.
На стадії узгодження перебувають законопроекти, підготовлені міністерствами за підсумками попередньої зустрічі: забезпечення архітектурної доступності для безкоштовного відвідування до культурно-видовищних та спортивних державних і муніципальних у станов для людей з інвалідністю; технічна регламентація можливості постановки на облік особистого автотранспорту, переобладнаного інвалідами під свої параметри.

Сформовані також пропозиції щодо включення до бюджету 2023 року (у рамках місцевих програм дорожнього розвитку) робіт з реконструкції тротуару на вул. Миру від парку культури та відпочинку «Победа» до ДУ «Республіканська клінічна лікарня» в Тирасполі; установки на окремих перехрестях у Тирасполі, Бендерах та Рибниці нових світлофорів з віброзвуковим модулем, призначених для незрячих і людей з вадами зору. Остаточні рішення щодо цих витрат прийматимуть місцеві Ради народних депутатів.
Триває робота державних адміністрацій з вивчення питання щодо забезпечення мобільності громадян з інвалідністю та надання їм допомоги в транспортуванні з квартири. До вирішення цієї проб-
леми долучилися волонтерські організації. Зокрема, розглядається можливість упровадження в усіх містах і районах республіки проекту «Соціальне таксі». До речі, з 2019 року він уже реалізується в Дубоссарах та Дубоссарському районі.
Говорили й про зміни в охороні здоров’я. Представники громадськості готові запропонувати свою допомогу в цьому питанні. Однак, профільний міністр Христина Албул зазначила, що представлені нещодавно пропозиції ще не опрацьовані остаточно.

Порушувалося й питання щодо користуваня у школах учнями мобільними телефонами. На думку учасників онлайн-зустрічі, залежність від гаджетів негативно позначається на засвоєнні навчального матеріалу. Міністр просвіти Світлана Іванишина зазначила, що у 112 школах республіки рішення щодо заборони використання мобільних телефонів на уроках приймається локально.

Не залишили без уваги проблему забезпечення інвалідів необхідними медичними та технологічними засобами догляду, встановлення електромеханічних підйомників та пандусів до будівель загальної доступності та надання інвалідам та їхнім опікунам права на безкоштовне паркування.
Обговорювали й пропозиції щодо внесення можливих коригувань Закону ПМР «Про основи охорони здоров’я громадян». Виконавчий директор Товариства захисту прав пацієнтів «ГЛИН» Галина Федотова пояснила, що запропоновані зміни сприятимуть праву пацієнта самостійно визначати, кому саме та за яких обставин може бути розголошена інформація про його здоров’я


Аліса КОХАНОВА.

Фото: lestnitsygid.ru