Найважливіші підсумки до дня народження

У Бендерах напередодні Дня міста підбили основні підсумки діяльності. Про будівництво, ремонт та вдосконалення інфраструктури журналістам розповів особисто глава держадміністрації Бендер Роман Iванченко. Тем було порушено чимало, мер міста був готовий і до каверзних запитань.


«У нас багато зроблено і є чим пишатися», – так розпочав прес-конференцію голова міста. Він зазначив, що всі досягнення – це, насамперед, заслуга городян. Їм, до речі, присвячена серія банерів, установлених по всьому місту.
Головне завдання, яке місцева влада завжди ставить перед собою, – зробити місто якомога комфортнішим та затишнішим, щоб туди хотілося повертатися і жити. «Я зізнаюся, в мене в цьому питанні є свої корисливі цілі. Моя дитина навчається у виші за межами республіки. Я хочу зробити все, щоб після здобуття освіти, вона повернулася до рідних Бендер», – поділився надіями Роман Дмитрович.

У своєму виступі він зазначив, що економіка міста та республіки в цілому нині функціонує в блокадних умовах, та разом з тим, економічні агенти проводять ідеальну роботу, і навіть у цих умовах є можливість не тільки виконувати план з податкових платежів та відрахувань, а навіть перевищувати його. «Верховна Рада ухвалила рішення про перерозподіл прибутків понад заплановані на потреби міст і районів. Отже певна сума дістанеться й місту Бендери. Найближчим часом ми визначимося, на які саме цілі її спрямуємо», – додав міський голова.

Велику увагу в Бендерах приділяють підтримці інфраструктури. Наприклад, за останні три роки в місті поновили 57 км кабельних мереж. З них 34 км – це повітряні лінії та 23 км – кабельні, пов’язані з траншеями. Ці комунікації забезпечують вуличне освітлення, сполучають міські підстанції. «Ми підвищуємо систему електронадійності в Бендерах та прилеглих селах – Протягайлівці та Гисці. В результаті аварійних ситуацій, які виникали в період негоди, стало на 30 % менше», – наголосив Роман Іванченко.

Він зупинив свою увагу й на галузі водопостачання. У Бендерах в центральній частині відремонтовано 2 км каналізаційного колектора діаметром 600–800 мм. «Ми також міняємо насоси на очисних спорудах, на головній насосній станції міста, куди надходять всі стоки. Це дуже серйозна робота, яка стосується об’єктів водопостачання та водовідведення», – розповів журналістам голова міста.

Від практичних тем до естетичних. Роман Іванченко продовжив прес-конференцію підбиттям підсумків у царині великих забудов, зокрема появою в місті скверів: Борисівського, Солнєчного, Шкільного, парку св. князя Олександра Невського, фонтанного комплексу біля Палацу культури імені Павла Ткаченка. Ну і звісно, головної перлини Бендер – Преображенського скверу. Місцева влада має досить регулярний зворотний зв’язок з місцевими жителями й чує слова подяки. «Робота в цьому ключі продовжиться, – запевнив Роман Дмитрович. – На черзі – міська набережна».
Однією з головних подій є спорудження стежки здоров’я. «Цього року ми, напевно, постараємося замінити тротуар на вул. Ткаченка, що примикає до скверу біля Набережної. І частково відремонтуємо асфальтове покриття на всій вулиці Ткаченка. Ну і реставруємо вуличне освітлення: з’являться нові світлодіодні світильники», – зазначив Роман Іванченко.

Крім того, ще одне наболіле питання: біля набережної простоює покинута будівля річкового вокзалу (розбите скло, сміття, бур’яни). І все це майже в центрі міста. Способів вирішити проблему донедавна не було. «Влітку Верховна Рада ухвалила законодавчий акт, який ставить власників тих будівель-споруд, які загрожують життю та здоров’ю людей і перебувають у занедбаному стані, в більш жорсткі умови. Їм дали новий припис із терміном виконання робіт. У разі їх недотримання, постане питання про публічний продаж цієї будівлі й визначення нового власника. Здається мені, що таки наступного року там розпочнуться ремонтні роботи», – розповів Роман Іванченко.
У таких власників є час до березня наступного року. До речі, 2023-го в місті розпочнеться ремонт пішохідного мосту, який з’єднує центр Бендер та Борисівку. У планах міста – оновлення будівлі міської поліклініки та упорядкування території довкола. Крім того, передбачається обладнати нові паркування на вул. Совєтській.
Не забувають у Бендерах і про старовинний підвал на розі вулиць Леніна та Суворова. Територію закрили парканом, там тривають роботи. «Треба забезпечити безпечний вхід до цього приміщення. Воно буде на позначці мінус 6 м від поверхні землі. І наше завдання зробити зручні залізобетонні сходи з прольотами.

Сам підвал необхідно буде облагородити, почистити, відновити в ньому систему вентиляції. Я впевнений, що цей об’єкт зацікавить мешканців міста, всіх придністровців і туристів», – зазначив глава держадміністрації Бендер.
Планів у місцевої влади на майбутнє багато, і всі вони спрямовані на те, щоб зробити Бендери якомога затишнішими та комфортнішими для жителів і гостей міста


Оксана КРУК.

Фото: bendery-ga.org