З днем народження, Бендери – місто, в якому хочеться жити!

Кілька днів Бендери та жителі міста були в центрі уваги всієї республіки: вони відсвяткували день народження – 614 років – міста-фортеці.


Зі святом усіх привітав Президент Вадим Красносельський. Глава держави згадав минуле Бендерської фортеці й зазначив, що сьогодні це не тільки центр тяжіння всіх, хто цікавиться історією, а й культурний центр Придністров’я.

Бендерам виповнилося 614 років, але це тільки від дати першої згадки в літописі. Згідно з археологічними знахідками, поселення на цьому місці існувало з найдавніших часів. Гетські племена прийшли сюди ще в ІІІ столітті до н. е. Переселенців приваблювали м’який клімат та родючі землі.
Перша офіційна згадка про Бендери – 8 жовтня 1408 року. Літописний запис про місто зробив молдавський господар Олександр Добрий. Цього дня Бендери святкують день народження.
Є ще одна ключова дата в історії Бендер – 1550 рік. Місто вперше з’явилося на картах Європи. Тоді більше значення мали фортеця та турецька митниця, завдяки яким виникла й назва «місто на переправі».
Бендери по праву можна вважати містом з великою та цікавою історією. Щоб у повному обсязі розкрити та показати всім придністровцям його красу, місцева влада вирішила відзначати престольне свято кілька днів.
Місто воїнської слави привітав Глава держави: «…Сучасні Бендери – одне з найбільших міст Придністров’я, в якому особливе місце приділяється створенню сприятливих, комфортних умов для життя городян. Забезпечення безперервності процесу модернізації міської інфраструктури дає суттєві результати: з’являються нові місця відпочинку, розширюється коло можливостей для тих, хто працює на благо своєї малої батьківщини. Від щирого серця бажаю вам, шановні бендерчани, міцного здоров’я та щастя, а місту Бендери – миру та процвітання!».

Продовжив низку віншувань глава держадміністрації Бендер Роман Іванченко. «Наше місто має багату історію, світле сьогодення та славетне майбутнє. Своє головне свято воно зустрічає оновленим, тут вирує життя: ремонтуються та будуються об’єкти інфраструктури, підростає молоде покоління придністровців, реалізуються нові проекти. У всіх перетвореннях задіяні бендерчани – дійсні патріоти придністровського краю. Своєю самовідданою щоденною працею вони вкладають душу й серце в життя рідного міста, роблять його затишним, красивішим і комфортнішим», – наголосив Роман Дмитрович.

Святкування

Незвичайні забіги та конкурси, виставки, майстер-класи, змагання – спортивні та розважальні. Так відзначали день народження Бендери.
В офіційний день народження, 8 жовтня, святкування розпочалося за традицією в усіх храмах міста, де відбулася літургія на згадку про Сергія Радонезького – його небесного покровителя.
У День міста поздоровляли подружні пари, які тільки укладали шлюб і чий сімейний стаж обчислюється десятиліттями. Урочистий захід відбувся в Бендерському РАЦСі. Цього дня вальс Мендельсона пролунав для шести пар. Поміж золотих ювілярів були й Галина Олександрівна та Семен Михайлович. Вони познайомилися колись на танцях, а потім наречена чекала свого хлопця з армії. Коли він повернувся, переїхали до Бендер і одружилися. До речі, в Бендерах є така давня традиція: в День міста вітати молодят, золотих та срібних ювілярів, а також радувати їх подарунками.

Креатив до Дня міста

Цього року бендерчани та гості міста святкували не зовсім звично, а все тому, що місцева влада організувала цікаві заходи. День народження Бендери відзначили з легендарним Остапом Бендером, бородачами та нареченими на велосипедах.
Найбільш креативною і незвичайною подією дня став забіг бородачів. За дрес-кодом вона (борода) могла бути будь-якою – як натуральною, так і штучною. Далі бородачів велосипедами наздоганяли наречені в білих сукнях й у фаті. Для такого велопробігу головна умова – крутити педалі у весільному вбранні, до речі, фата – обов’язкова. «Сьогодні річниця нашого весілля – 11 років, сталеве весілля. З огляду на це я вирішила взяти участь у цьому забігу. А чому б і ні?! До речі, я одягнута не у свою сукню, але вона з нашої родини. Скажу навіть, що це раритетна сукня», – поділилася враженнями одна з учасниць забігу Олена.

Фініш був на площі Визволення, а призом для переможниці-нареченої стала пропозиція руки й серця – приз на все життя! У підсумку, наречена відповіла: «Так», і незабаром уже буде дружиною.
Святкування розгорнулося одразу на п’яти кварталах – від кінотеатру ім. Горького до Палацу культури ім. Ткаченка. Була також ціла спортивна зона з великими шашками, армрестлінгом, баскетболом та волейболом.
Велике свято відзначили й китайським шоу з драконами, спецефектами та справжньою боротьбою за Кубок «Золотого дракона». «Я радий, що в Придністров’ї веслування на драгонботах стає гарною традицією. Ми знайдемо хороші приводи, запевняю вас, і наступного року», – зазначив Президент Вадим Красносельский.

Подарунки іменинникам

Стежкою здоров’я всі вирушили на свято в парк св. Олександра Невського, де відкрили справжній карусельний двір. Популярні кіногерої Пітер Пен, пірати Карибського моря та фея Дінь-Дінь влаштували у дворі атракціонів справжній казковий бум. А замість звичної червоної стрічки були кулі зі скрині! Там також можна було політати над фортецею на ракеті й покататися на карусельних конях (майже як біля Ейфелевої вежі).

Усі охочі змогли поганяти на машинках, мрійники та романтики вирушали далеко-далеко на Летючому кораблі. До розваг залучився і придністровський Президент разом із сім’єю. До речі, перед спокусою атракціонами не утрималися і представники місцевої влади. Наприклад, Роман Іванченко зробив тест-драйв та поганяв на швидкісній машині з атракціону. «Я прийшов на це свято разом зі своїм молодшим сином. Це подарунок для всіх дітей. Вважаю, що емоцій тут вистачить і мешканцям міста, і гостям Бендер», – зазначив Роман Іванченко.
«Ми зробили атракціон у цьому місці, щоб усі діти Бендер могли тут відпочивати, веселитися й радувати своїх батьків гарним настроєм», – додав Голова Верховної Ради Олександр Коршунов.

Конкурси та подвір’я

Справжнє свято розгорнулося і в самому центрі міста, де на гостей чекали конкурси та літературні герої. На Дворянській вулиці цілий квартал заполонили народні умільці. Своїми золотими руками майстри та майстрині виготовляли красиві вироби, наприклад, деякі (спеціально до Дня міста) створили символ Бендер у вигляді фігурки Мюнхгаузена, а ще були іграшки та різноманітні магнітики.

Можна було зустріти на святі й усім знайомого персонажа – Остапа Бендера. Він шукав золото, але не у 12 стільцях, а в гирях. Це такий спеціальний конкурс, де треба було розпиляти гирю. «У нашій гирі заховане золото, і щоб його дістати, треба, звичайно, її розпиляти. Приз ми вирішили поділити потім навпіл: йому 10 %, мені 90 %. Все чесно! Якщо він дуже проситиме, можна додати 5 %, а 95 % – мені», – жартує великий комбінатор Остап Ібрагімович.

Святкового дня в Бендерах панувала особлива та неймовірна казкова атмосфера. Планетарій, каруселі, солодка вата та майстер-класи для дітей – все свідчило про те, що в місті справжнє свято. «Я дуже люблю місто Бендери наскільки це можливо. Це мій рідний куточок, я люблю гуляти його вулицями. Хочеться побажати моєму краю добробуту, процвітання, всього найкращого – розвитку та успіхів. І щоб кожен городянин ставав з кожним роком щасливішим», – поділилася своїми побажаннями бендерчанка Інга.

Продовжилося свято масовим вечірнім гулянням. Вночі атмосфера в Бендерах теж була святкова й навіть чарівна. На головній площі міста зібралося дуже багато людей – усі вони гуляли, раділи та святкували День міста. На сцені площі Визволення виступав оркестр Міністерства оборони, а на великому екрані демонстрували гарні краєвиди Придністров’я. Дійсно, неповторна атмосфера. «Усіх бендерчан вітаю зі святом чудовим! Видно зверху, там все видно, і таку погоду вам прекрасну дали, що ні холодно, ні дощу. Ми завжди раді бути у вашому місті й у фортеці, й на площі з великим задоволенням, щоб подарувати бендерчанам святковий настрій», – поділився керівник та головний диригент військового оркестру Віталій Войнов.

Гуляння тривали до пізньої ночі, а після вогненно-світлового шоу та барвистого салюту на площі Визволення організували молодіжну дискотеку


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото прес-служби Президента.