Досягнення юних туристів

У столиці на базі муніципального навчального закладу додаткової освіти «Станція юних туристів» відбувся Республіканський зліт юних туристів «Стежками перемоги».


Захід присвячений 30-й річниці відбиття збройної агресії з боку Республіки Молдова проти Придністров’я. Його організатором виступило Міністерство просвіти ПМР.
Учасниками змагань стали 96 юних туристів із 12 команд організацій освіти (6 команд від загальноосвітніх та 6 від організацій додаткової освіти).
На церемонії відкриття зльоту начальник Управління з виховної, ідеологічної діяльності та додаткової освіти Міністерства просвіти Надія Філіпова побажала учасникам події успіхів у чесній боротьбі.

Юні туристи змагалися в конкурсах із краєзнавства, спортивного орієнтування, надання першої медичної допомоги потерпілим, в’язання туристських вузлів та інших.
За словами директора столичної Станції юних туристів Миколи Візітіу, проведення заходу є довгоочікуваною подією для придністровських школярів. «Упродовж останніх двох років через пандемію змагань не було. Звичайно, хотілося, щоб зліт відбувся в лісі. Поки ж, упродовж дня всі заходи проводяться на території нашої станції. Організатори впевнені в тому, що юнаки й дівчата будуть задоволені участю в конкурсах, розширять свої знання з питань туризму. Важливо щоб така взаємодія сформувала в них почуття взаємодовіри, взаєморозуміння та взаємодопомоги», – сказав Микола Михайлович.

Відомий придністровський педагог розповів, що в гуртках СЮТ школярі знайомляться з краєзнавством, спортивним орієнтуванням, поповнюють знання з географії, біології, екології. У закладі розвинені всі основні форми туризму: водний, гірський, пішохідний та велосипедний. Особлива увага приділяється розучуванню пісень та навчанню грі на гітарі.
За підсумком усіх конкурсів команда Тираспольського Суворовського військового училища набрала більшість балів і посіла перше призове місце.
Один з учасників змагань від Тираспольського Суворовського військового училища розповів, що суворовці вперше взяли участь у туристичному зльоті. «Враження склалися найкращі, сподобалися цікаво підготовлені конкурси. Тут взагалі все було позитивне і спортивне. Ми теж довго готувалися і сьогодні виклалися на повну», – зазначив він.
З-поміж організацій додаткової освіти переможцем стала команда Станції юних туристів з Бендер.
Усім учасникам зльоту вручили грамоти, набори сухих пайків, а командам-переможцям – кубки та рюкзаки з призами.

За словами педагога додаткової освіти Дубоссарської школи юних туристів Ольги Шумакової, учні з великим задоволенням взяли участь у заході. Ольга Федорівна підкреслила важливість розвитку туризму й не тільки для дітей. Кожен придністровець повинен мати можливість упевнитися в тому, якою унікальною є природа в кожному районі ПМР, щоб захоплювався і пишався пам’ятками та природною спадщиною нашої країни.

Юні туристи та їхні наставники відзначили чудову теплу осінню погоду того дня, позитивний настрій у ході всіх конкурсів і висловили побажання, щоб зліт проводився традиційно протягом трьох днів – у лісі, біля багаття, з піснями під гітару та іншими радощами туристичного життя


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.