Про запровадження у Придністров’ї надзвичайного економічного стану

У Верховній Раді ПМР відбулося перше надзвичайне засідання IV сесії VII скликання.

Депутатський корпус було екстрено зібрано у зв’язку з ухваленим напередодні Радою безпеки рішенням про запровадження на території Придністров’я надзвичайного економічного стану.
Це обумовлено високим ризиком виникнення загальноекономічної кризи, викликаної скороченням на 30% обсягів поставок до республіки природного газу. За підсумками цього місяця недоотримано буде майже 37 мільйонів кубів. Вжиті раніше заходи – відкладений запуск опалювального сезону та мінімізація постачання газу промисловому сектору – дозволять перекрити 22 мільйони з відсутніх. Потрібні додаткові заходи щодо економії енергоресурсів, йдеться в повідомленні президентської прес-служби.

Дефіцит спровокував недостатність забезпечення природним газом промислових підприємств, теплопостачальних організацій, споживачів електроенергії. Крім того, неможливим стало повномірне виконання зобов’язань щодо вироблення електрики на експорт. Президент підписав указ про введення особливого правового режиму в економіці. Таке рішення ухвалено вперше у придністровській історії. Вадим Красносельський запропонував поширити дію указу до кінця поточного місяця – на 11 діб. Введення надзвичайного економічного стану можливе лише у разі підтримки ініціативи народними обранцями.

Депутати Верховної Ради, заслухавши докази та аргументи, отримавши відповіді на питання, що цікавлять, затвердили президентський указ, одноголосно підтримавши всі запропоновані в ньому заходи. Йдеться про перерозподіл обсягів постачання природного газу між промисловими та побутовими споживачами для безперебійного забезпечення населення газом і теплом, а також пріоритет внутрішнього споживання електроенергії, що виробляється Молдавською ГРЕС.

Обсяг природного газу, що поставляється на дністровській станції для вироблення електрики на експорт, буде обмежений. Деталі пропишуть у постанові Уряду ПМР. Указ Президента ПМР «Про запровадження надзвичайного економічного стану на території Придністровської Молдавської Республіки» набуде чинності через шість годин після оприлюднення.

Фото прес-служби Президента.