Подарунок до дня міста

У столиці відбулася церемонія відкриття нового 23-го маршруту, який стане сполучною ланкою між мікрорайонами «Западний» та «Октябрський».


Керівництво Тирасполя придбало електробуси на пропозицію Президента ПМР Вадима Красносельського, щоб забезпечити економічним транспортом віддалені райони столиці. Поки що на лінії працюватимуть дві машини, тому інтервал руху становитиме близько 40 хвилин. Згодом їхня кількість збільшиться. Нові машини місто закупило за програмою покращення транспортної доступності, яка розрахована на п’ять років і реалізовуватиметься з 2022 до 2026 років. Нові електробуси передані для обслуговування Тираспольському тролейбусному управлінню (ТТУ).

Маршрут № 23 замінить собою раніше закритий через недостатню рентабельність маршрут
№ 22. Це стало можливим завдяки економічності електричного виду транспорту. Однієї зарядки вистачить на поїздку містом протягом усього дня.

На церемонії відкриття Голова Уряду Олександр Розенберг підкреслив важливість розвитку такої програми. «Тирасполь подає гарний приклад. І якщо така практика добре себе зарекомендує, то ми розвиватимемо її на території всієї республіки. Настав час замінювати дизельні двигуни на електричні. Це – прогрес. Уже можна не дивитися на рентабельність-нерентабельність. Собівартість маршруту здешевлюється, і можна запускати там, де наповнюваність пасажирами становить 0,2. Все одно це буде вигідно. Нам важливо забезпечити людям доступність та їх перевезення», – сказав Олександр Миколайович.

Глава держадміністрації міст Тирасполь та Дністровськ Олег Довгопол назвав появу електробусів кроком уперед. Він зазначив: «Місто продовжує розвиватися всупереч усьому. По периметру наших кордонів неспокійно, та і всередині нелегко, тож розслаблятися не можна. Ми всі маємо бути в тонусі й давати розвиток нашому місту. Тільки тоді й ми разом з ним розвиватимемося. Вітаю всіх тираспольчан з появою екологічного та безшумного транспорту. 23-й маршрут – це перша ластівка у відродженні державного електричного транспорту. ТТУ має величезну історію, а тепер вона доповнилася ще й електробусами».

За словами його директора Василя Нігая, підприємство вже має досвід роботи з електротранспортом, хоча й іншого типу. Він розповів, що під час пробних прогонів електробуси досить добре показали себе. «Дуже маневрові, легкі в управлінні, безшумні. Це чистий екологічний транспорт. Гадаю, що й ремонтувати їх буде легше, ніж тролейбуси. Звертати увагу доведеться на кермове управління, гальмівну систему, кузов», – розповів керівник тролейбусного управління.

Першими пасажирами маршрутних таксі стали Олександр Розенберг, Олег Довгопол, а також столичні першокласники


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото автора.