Будівельникам міста присвячується

До ювілею придністровської столиці ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» випустило нову серію марок під назвою «Будівельники Тираспольської фортеці».


У столичному об’єднаному музеї відбулося чергове спецпогашення. Місце для презентації обрали невипадково. Директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук розповіла, що у фойє висять портрети Франца де Волана, Олександра Суворова та Катерини II. Ці історичні особистості відіграють найважливішу роль у заснуванні міста.

Як відомо, Тирасполь був заснований за наказом імператриці, а архітектор і інженер Франц де Волан розробив проект міста. Цікавий один історичний момент, про який повідала мистецтвознавець. Річ у тім, що фактично великий полководець вплинув на те, де саме розташовуватиметься Тираспольська фортеця.

Оскільки О. В. Суворов краще знав солдатське польове життя, то передбачав наслідки розташування будівель у місцях, де постійно прибуває і спадає річка. Це загрожувало захворюваннями та поширенням різного роду інфекцій. Тому він вступив у суперечку з проектувальником і відстояв свою позицію, тим самим докорінно вплинувши на розташування нашого міста.

Свіжовипущена історична серія складається з шести поштових мініатюр, на яких відтворена уніформа полків російської армії, що брали участь у будівництві Серединної фортеці. За історичними відомостями, через три роки, якраз після цих робіт, вона дістала статус міста і почала називатися Тирасполем.

Якщо трохи докладніше вглибитися в ілюстрації, підготовлені художником Володимиром Чернецовим, ми можемо побачити амуніцію малоросійського козака, гренадера Херсонського гренадерського полку, оберофіцера Троїцького мушкетного полку, мінера інженерних військ, артилериста-бомбардувальника, єгеря Бузького єгерського полку.

Зображення барвисті, детально опрацьовані, приємні для ока. І це не дивно, адже з В. Чернецовим видавництво працює не вперше. У 2013 році його малюнки лягли в основу серії, присвяченої 200-річчю закордонного походу російської армії. Трохи пізніше вийшли марки в пам’ять про початок Першої світової та про війну в Тирасполі. Всі вони об’єднані витриманим художнім стилем, зображуючи військово-службовців відповідно до епохи.

За словами директора ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволода Лаврентьєва, подібна тематика буде продовжена і в наступних придністровських поштових випусках.

Найближчим часом у виставковій залі Культурно-просвітницького центру ім. святих рівноапостольних Кирила і Мефодія відбудеться спецпогашення до 225-річчя створення в Росії фельд’єгерської пошти. На марках буде зображений наратив про передачу листів генералу Петру Багратіону до початку битви під Бородіно. Презентацію приурочать до відкриття виставки, присвяченої 210-річчю цієї битви, яку будь-який охочий може відвідати вже тепер


Поліна РЕШЕТНИКОВА. 

Фото автора.