Пам’ятає вся Росія про день Бородіна

Цей день буде вічним пам’ятником мужності й відмінної хоробрості всіх російських воїнів, де вся піхота, кавалерія та артилерія билися відчайдушно. Бажання кожного було померти на місці, але не поступитися ворогові. Французька армія не змогла перемогти твердість духу російського солдата, який з бадьорістю жертвував життям за свою Вітчизну.


Це рядки з донесення командувача російської армії генерал-фельдмаршала Михайла Кутузова імператору Олександру I про Бородінську битву.

Відтоді минуло вже 210 років. До цієї славної дати 13 жовтня в Культурно-просвітницькому центрі святих рівноапостольних Кирила і Мефодія ПДУ імені Т. Г. Шевченка відкрилася виставка «Бородіно – битва гігантів, 1812–2022», надана Російським Державним Бородінським військово-історичним музеєм-заповідником. Виставка організована представництвом Росспівробітництва в Молдові й розкриває одну з найбільш героїчних сторінок історії держави Російської – найбільшу битву Вітчизняної війни 1812 року біля села Бородіно.

Це була одна з наймасштабніших і кривавих битв тієї війни. Більш того, одна з найжорстокіших у військовій історії ХІХ століття і, як вважають історики, найбільш кровопролитна одноденна битва в історії людства. Недарма Михайло Кутузов назвав Бородінську битву «вічним пам’ятником мужності й відмінної хоробрості російських воїнів», а Наполеон Бонапарт – «битвою гігантів». З того часу Бородіно стало святинею та гордістю Росії. Річниця Бородінської битви відзначається щороку 8 вересня як день військової слави Росії.

«Так, у результаті російська армія відступила. Так, Наполеон увійшов до Москви. Однак саме Бородінська битва стала в тій війні переломним моментом і завдала величезного збитку наполеонівській армії. Збиток, від якого він уже оговтатися не зміг. Результат війни був вирішений наперед саме на Бородінському полі», – підкреслив на відкритті виставки Артем Науменков, головний експерт Представництва Росспівробітництва в Молдові. Битвою гігантів стало протиборство двох прославлених полководців, двох відданих своїй Вітчизні та своєму імператору стотисячних армій, кожна з яких мала своє уявлення про військовий обов’язок, про Батьківщину, патріотизм і релігію.

За словами Артема Науменкова, тема Вітчизняної війни 1812 року має для нього особисто велике значення. «Я сам уродженець міста-героя Смоленська, – сказав він. – І у нас на Смоленщині дуже багато пам’ятних місць, присвячених цим подіям. У тому числі пам’ятники, які ви бачите на цій виставці, розташовані на території нашої Смоленської області, через яку проходили французькі війська по шляху до Москви».

Заступник начальника Держслужби управління документацією та архівами ПМР Микола Димченко підкреслив значущість цієї виставки: «Це дуже важлива подія, тому що тепер, коли відбувається фальсифікація історії, коли все менше і менше стає професійних істориків, така виставка є наочним посібником для наших студентів історичного факультету».

«Сьогодні, озираючись назад, ми з гордістю говоримо про те, що перемога російської армії, перемога Росії, перемога Кутузова визначила долю нашого краю. Адже ми теж невіддільна частина Російської імперії та сьогоднішньої Російської Федерації, тому що тут містяться глибокі корені російської історії, тут усе нагадує про Росію, тому ми й називаємо себе її частиною», –
наголосив у своєму виступі президент Придністровського державного університету Степан Берил.

У ході церемонії відкриття з міні-лекцією про цю історичну подію, про її основні віхи, етапи та про учасників Бородінської битви виступив кандидат історичних наук, доцент кафедри історії ПДУ В’ячеслав Содоль. Не програна жодній зі сторін битва біля села Бородіно по-різному відбилася на історії супротивників. Відступивши з Росії, велика французька армія Наполеона розвалилася остаточно. А російська армія Кутузова виступила у свій знаменитий Європейський похід, з якого повернулася тріумфатором, що зробило Російську імперію однією з ключових фігур міжнародної політики. І в цьому – головний результат Бородінської битви.

В експозиції виставки представлені репродукції творів мистецтва та документів з московських, петербурзьких, а також багатьох інших регіональних музеїв, архівів і бібліотек, копії фотографій пам’ятників, присвячених Вітчизняній війні 1812 року, обмундирування бійців протиборчих сторін, портрети полководців російської та французької армій, героїв війни, в тому числі тих, які мали безпосереднє відношення до нашого краю. Нагадаємо, після закінчення Вітчизняної війни 1812 року місце Бородінської битви стало полем бойової слави, а пізніше знайшло відгук у багатьох творах мистецтва. Згадайте відомі зі шкільних років твори «Бородіно» Михайла Лермонтова та «Війну і мир» Льва Толстого, романи «Рославлев, або Росіяни в 1812 році» Михайла Загоскіна та «Спалена Москва» Григорія Данилевського.

Виставку планується експонувати в Культурно-просвітницькому центрі ПДУ ім. Т. Г. Шевченка до середини листопада 2022 року


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.