Духовна їжа для роздумів…

У Придністровському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка відбулася щорічна конференція «Покровські читання». Захід за традицією організували спільно з Тираспольсько-Дубоссарською єпархією і приурочили до Покрови Пресвятої Богородиці та до престольного свята столиці республіки.


Науково-просвітницька подія цього року відбулася вже у 25-й раз. Виступали студенти та викладачі, говорили про духовні цінності та моральність – усього було близько 30 доповідей.

Покровські читання в ПДУ завжди відбуваються до Дня Тирасполя – 14 жовтня – якраз на свято Покрови. Цій традиції вже чверть століття. Як розповів почесний президент вишу Степан Берил, конференція спрямована на всебічний розвиток світогляду молодих людей у процесі підготовки кадрів, зокрема актуалізації духовно-морального виховання, засвоєння основ православ’я, підвищення рівня загальної культури студентів.

«Якщо спочатку в цьому брали участь студенти та викладачі університету, то згодом конференція розширила поле свого впливу: до участі в ній запрошуються широкі кола духовенства та студенти інших навчальних закладів, а також представники середньоосвітніх шкіл, кадети, курсанти військових училищ.

Свого часу в системі освіти – і в університеті, і на високому державному рівні – в Тираспольсько-Дубоссарській єпархії було зроблено висновок про те, що вирішити складну проблему підготовки нового покоління освічених людей неможливо зусиллями лише самої системи освіти. В обов’язковому порядку слід використовувати той величезний ресурс, який має і може дати наша єпархія.

Життя показало, наскільки це далекоглядно і наскільки багаті та чудові результати ми одержали протягом двох із половиною десятиліть проведенням цієї конференції. Її учасники не просто розповідають про якісь епізоди з життя, йдеться про дослідження, коли проливається світло на певні моменти, які були в стані повного забуття. Те, що ми відновлюємо справжню історію нашого краю, підвищуємо рівень духовності в навчальних закладах, поєднуємо ресурси освіти та віри, дає досить важливий результат», – наголосив професор Берил.

Від імені архієпископа Тираспольського та Дубоссарського Сави учасників конференції привітав настоятель церкви святої мучениці Татіани протоієрей Сергій Вербицький: «Хочеться вірити, що кожен із нас зможе зробити посильний внесок у збереження традиційних духовно-моральних цінностей. Закликаю на вас Боже благословення і бажаю плідної праці на ниві збереження та примноження духовно-культурної спадщини наших предків».

Свої доповіді представили студенти й викладачі, які говорили про вічні цінності та моральність. Усього виступило близько 30 спікерів. «Те, що відбувалося в період 80 – 90-х років, особливо в 90-х, свідчить про жахливе безвір’я й моральне падіння. Це негативні деструктивні процеси в молодіжному середовищі, які сильно впливали на суспільство. Те, що ми відновлюємо справжню православну історію нашого краю й підвищуємо рівень духовності в навчальних закладах, поєднуємо ресурси освіти та віри, науки та віри, звичайно, дає значний результат для держави», – наголосив Степан Іорданович.

Завершилися «Покровські читання – 2022» підбиттям підсумків та нагородженням переможців науково-просвітницької конференції. Дипломи за кращу доповідь одержали: в секції «Православ’я та філологія» – Наталія Топал та Ольга Литвин; у секції «Православ’я, історія та культура» – Анастасія Колижук та Марія Заложкова; в секції «Православ’я та безпека держави» – Анастасія Хлинцева та Владлена Хамула; в секції «Православ’я та педагогіка» – Олена Знагован та Ірина Бернард.

Після нагородження переможці «Покровських читань» вирушили на молебень до церкви святої мучениці Татіани


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото із офіційного сайту ПДУ ім. Т.Г. Шевченка.