Молодіжне підприємництво

У ПДУ на факультеті суспільних наук відбувся круглий стіл «Молодіжне підприємництво: сучасний досвід та тенденції розвитку». На зустрічі обговорювали питання, як відкрити власний бізнес, з якими проблемами стикається молодий підприємець, а головне – «що заважає молоді займатися підприємництвом?»

Відповідали на це запитання самі молоді придністровці, а також гості: депутат Верховної Ради Вадим Кравчук, декан факультету суспільних наук ПДУ Олена Бобкова, молоді підприємці та студенти університету. На думку респондентів (учасників інтерв’ю), певну проблему становить вузькість придністровського ринку, високі ставки на кредити, через які не можна залучити початковий капітал. Також в останні кілька років спостерігається нестабільність курсу рубля ПМР, зазначили на відеорепортажі «Дністер ТВ», продемонстрованому в рамках круглого столу.

Основні проблеми, що заважають відкриттю власної справи молодим людям, також виділили: відсутність фінансів, брак досвіду, недостатня освіта.

У такій ситуації полегшити вихід на ринок молодих підприємців може тільки підтримка держави. За словами Вадима Кравчука, нині молодим людям нічого не заважає починати власну справу. Держава зі свого боку внесла певні поправки для підтримки ділової молоді. Зокрема, у 2017 році були знижені ставки, за якими стягується плата за індивідуальний підприємницький патент, причому для випускників вищих та середніх спеціальних навчальних закладів була надана додаткова пільга. Так, в перший рік роботи за патентом вони сплачують лише 30% від ставки, а на другий рік їм надається 50% пільг.

Згідно з даними статистики, які навів заступник директора Інституту соціально-політичних досліджень і регіонального розвитку (ІСПДРР) Андрій Моспанов, зниження плати за підприємницький патент дійсно сприяло  збільшенню офіційно зареєстрованих власників патенту. «На нещодавній колегії Міністерства юстиції ПМР прозвучали цікаві цифри: минулого року до державного реєстру було внесено 4 474 індивідуальні підприємці, що на 55% більше, ніж у 2016 році, і 252 селянсько-фермерські господарства, що на 20% більше. Тобто державна установка «підприємництво в маси» працює», – зазначив експерт.

Всупереч активній реалізації заходів, спрямованих на розвиток молодіжного підприємництва, невирішеними залишаються проблеми, які впливають на бажання молодих людей створювати самостійні бізнес-проекти. Серед основних можна виділити такі:

  1. Соціальний настрій молодих людей. У молодіжному середовищі мало виражена готовність іти на ризик, відсутній дух підприємництва.
  2. Сприйняття суспільством підприємців. Серед молодих людей підприємці сприймаються як люди, які тільки торгують, а не як бізнесмени, які прагнуть до успіху.
  3. Рівень і зміст освітніх програм. Навчальні заклади дають основи економічних знань, при цьому не формують стимули й поведінкові компетенції, без яких успішна підприємницька діяльність неможлива.

За словами директора компанії «Інтерактив Центр» Олександра Кузнєцова, головне – це бажання, ініціативність і наявність «бізнес-ідеї», яку можливо перетворити в конкретний проект. «Коли не знаєш, куди плисти, жоден вітер не буде попутним», – звернувся підприємець до присутніх на круглому столі студентів.

На думку підприємниці Марії Редекоп, для того, щоб така ідея з’явилася, корисно вивчати досвід компаній, які можуть надати готові напрацювання з організації бізнес-процесів у тій чи іншій галузі. Торгово-промислова палата ПМР також надає підприємцям консалтингові послуги, але за плату.

Анастасія   ОЛЕШКО.