Через культуру до миру та злагоди

Маркис – абревіатура відома багатьом придністровцям з 1993 року – з часу, коли в Тирасполі з ініціативи тодішнього начальника міського Управління культури Галини Галаган була заснована асоціація, що об’єднала в собі декілька десятків громадських організацій.

«Через культуру до миру та злагоди» – з таким девізом йшли життєвою дорогою сотні тих, хто приєднався за покликом душі до піонерів цього руху. За чверть століття МАРКИС поповнили художники, скульптори, музиканти, митці кіно, громадські діячі, творча інтелігенція багатьох країн світу: Болгарії та Бразилії, Італії й Китаю, Мексики та Молдови, Коста-Ріки й Польщі, а також Росії, України та Чехії.

Урочистості з нагоди 25-ї річниці асоціації розпочалися 8 лютого з вернісажу Юрія Салка – віце-президента МАРКИС, у приміщенні Міністерства закордонних справ Придністров’я. Виставку присвятили до Дня працівника дипломатичної служби ПМР і 25-річчя Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва. У заході взяли участь міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв, президент МАРКИС Галина Галаган, відповідальний секретар МАРКИС Микола Димченко, а також представники творчої громадськості Придністров’я.

Експозиція Юрія Салка у 2017 році з успіхом пройшла в Міжнародній галереї «X-Power Gallery» в рамках проекту «Fresh classical air». Щоб отримати право представляти країну персональною виставкою на найбільшому в Азії Всесвітньому арт-салоні «Art Revolution Taipei», картини художника пройшли відбір на Міжнародній виставці «Asropa» в Південній Кореї (2015 рік). З двох тисяч претендентів, які представляли 78 країн світу, були відзначені нагородами лише 90 художників. Полотна Юрія Салка не тільки увійшли до фіналу, але й були визнані кращими.

Відкриваючи експозицію, Віталій Ігнатьєв подякував працівникам культури та мистецтва за підтримку доброї традиції експонування у стінах міністерства картин придністровських художників. «Не секрет, що в Міністерстві закордонних справ буває багато закордонних гостей. Важливо, що вони можуть знайомитися з Придністров’ям не тільки через призму переговорного процесу, але і дивлячись на прекрасні картини, які їх оточують», – підкреслив дипломат. Він назвав Юрія Салка «дипломатом від мистецтва», оскільки його роботи побували у багатьох країнах світу.

У відповідь Юрій Салко наголосив на важливості знайомства високих зарубіжних гостей з тим, що, на його думку, є істинним відображенням країни – роботами художників. «Мені пощастило потрапити в десятку тих художників зі світовими іменами, які представляли «Art Revolution Taipei» на трьох континентах. Нас там зустрічали привітно, з дуже трепетним ставленням до картин із Придністров’я. Я бачив, як вони обережно брали їх у руки, як дбайливо виставляли та які захоплені відгуки були про наш придністровський живопис. Проект називався «Свіжий вітер класики». Частина робіт, що виставлялися в Тайвані, повернулася додому, і ми вирішили їх представити в стінах МЗС напередодні Дня працівника дипломатичної служби та 25-річчя Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва «МАРКИС», – зазначив іменитий художник, продовживши, що близько ста тисяч людей з усіх континентів відвідало цю виставку на міжнародному вернісажі. «Я радий, що свіжий вітер придністровського мистецтва був там і нам вдалося продемонструвати міжнародній публіці духовність, свободу і любов придністровського народу до своєї землі», – сказав художник.

На завершення офіційної частини міністр МЗС Віталій Ігнатьєв висловив подяку за спільну роботу керівникові Міжнародної асоціації МАРКИС Галині Галаган і вручив їй ювілейну медаль  «25 років МЗС ПМР». Таку ж нагороду отримав і голова Геральдичної Ради при Президентові ПМР, директор центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я Микола Димченко.

Зустріч за «Круглим столом» на тему «Культура – провідник народної дипломатії та дружби між народами» стала продовженням ювілейних святкувань 9 лютого. У конференц-залі Палацу Республіки зібралися члени Асоціації, щоб послухати своїх колег, поділитися досвідом. Президент МАРКИС Галина Галаган розповіла, що за чверть сторіччя тисячі людей з 14 країн близького і далекого зарубіжжя об’єднала у своїх лавах організація. Вони провели величезну кількість заходів за участю представників Асоціації.

Під час «круглого столу» виступали письменники, журналісти, художники. Кожному було що розповісти. Присутні подивилися невеликий документальний фільм про діяльність організації, а також ушанували пам’ять членів МАРКИС, чиє земне життя завершилось, але справи їхні продовжуються і залишаться в пам’яті людській навіки.

Того ж дня у фойє Палацу Республіки відбулося відкриття виставки художників – членів Асоціації «КамАрт – ювілею МАРКИС». Святкування продовжилося у Тираспольському міському Палаці культури, де відбувся урочистий вечір. У залі разом з глядачами були міністр просвіти Тетяна Логінова, заступник глави держадміністрації Тирасполя Марія Пащенко, начальник Управління культури столиці Наталя Янковська, Почесний громадянин м. Тирасполя, голова «Жіночого страйкового комітету» Галина Андрєєва, колишній директор Молдавської ДРЕС Георгій Желяпов та численні гості.

Микола Димченко, відповідальний секретар Асоціації, зауважив, що всі минулі роки члени організації займалися зміцненням міжнародних зв’язків, збереженням культурно-історичної спадщини, відродженням національних традицій, інформуванням громадян інших держав про творче життя нашої республіки. Серед найбільших проектів МАРКИС – міжнародні симпозіуми «KамAрт» і Преподобного Андрія Рубльова, десятки наукових конференцій, встановлення меморіальних пам’ятних дошок у Москві Євгену Федорову, Миколі Зелінському, участь придністровських художників у фестивалях, симпозіумах і виставках, що проводилися в Росії, Україні та Польщі.

Він також додав, що проведення таких масштабних заходів у різних містах пострадянського простору дозволяє говорити про придністровську культуру та її традиції. Адже в нашій республіці у мирі та злагоді живуть десятки національностей, які розвивають свою культуру, традиції й мирно співіснують.

Лунали зі сцени слова подяки, активісти МАРКИС отримували нагороди, а глядачі могли насолодитися чудовими концертними номерами, що час від часу переривалися бурхливими оплесками. Завершились кількаденні урочистості святковим концертом.

Ірина   МАСЛОВА.

 Для довідки: Юрій Салко – придністровський художник і письменник, дійсний член Академічного Сенату міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі, дійсний член Петровської Академії наук і мистецтв (Росія), заслужений діяч мистецтв України, почесний член Національної Академії витончених мистецтв (Бразилія). У 2014 році художникові було надано почесне звання «Народний художник ПМР».