Справа, яка нікого не залишить байдужим

Ще з часів існування Радянсь-кого Союзу сільські Будинки культури були центрами суспільного і культурного життя людей на селі, місцем їхнього спілкування. Вони допомагали батькам організовувати дозвілля дітей та розвивати творчі здібності.

Нині у с. Карманове Григоріопольського району активними темпами ведуться роботи з будівництва котельні та системи опалення місцевого Будинку культури. Цей проект реалізується в рамках Програми Розвитку Організації Об’єднаних націй (ПРООН) на кошти гранту (150 000 євро), отриманого за програмою «Підтримка заходів зі зміцнення довіри». Для забезпечення відчутного вкладу ця програма надає підтримку інфраструктурним проектам із середнім бюджетом, який має бути не меншим як 50 000 євро, але і не перевищувати 150 000 євро.

Місцевий Будинок культури має давню історію. Його побудували у 1972 році, тож для багатьох мешканців населеного пункту він став початком творчого шляху. Однак з часом накопичилось багато проблем, які заважають нормальній роботі закладу. Так, з 1991 року не працює система опалення, вийшли з ладу водопровід і каналізація.

Як розповіла директор Будинку культури Наталія Стоян, незважаючи на важкі умови роботи, колектив закладу, який складається з 14 осіб, завжди сприяв розвиткові соціальної активності та творчого потенціалу місцевих жителів. На сьогодні стабільно працюють 10 клубних формувань, з яких  2 колективи мають звання «Зразковий самодіяльний колектив дитячої прикладної творчості» – «Умелые ручки» і «Флористика». «До нас приходять люди різного віку: від 5 до 60 років. Ми об’єднали за інтересами понад сто громадян. І всі знаходять собі заняття до душі: хтось співає, комусь до вподоби танці, інші віддають перевагу рукоділлю», – розповіла Наталія Стоян. На її думку, мешканці Карманова мають право на повноцінний культурний відпочинок, а для цього необхідні відповідні умови.

Низький температурний режим і відсутність елементарних побутових умов не дозволяли проводити тут масштабні заходи, запрошувати гостей.

На сьогоднішній час уже є багато змін на краще, однак попереду чекає ремонт системи опалення, водопостачання і водовідведення, ремонт обладнання і приміщення котельні, капітальний ремонт малої зали, заміна вікон у залі для глядачів і двох класних кімнатах.

На думку мешканців села, отриманий європейський грант має досить важливе значення, оскільки допоможе й надалі зберігати та розвивати національні та культурні традиції. На думку керівника гуртка «Здоровье» Ельвіри Ганган, сучасний осередок культури є важливою умовою для того, щоб молодь залишалася працювати на рідній землі.

Поліна Кохер, яка навчається у 10 класі місцевої школи, теж радіє змінам, які відбуваються в культурній сфері села. «Я постійно ходжу до нашого Будинку культури. Молодь повинна мати місце, де буде проводити свій вільний час, спілкуватися, залучатися до громадського життя. Ми всі чекаємо, коли оновлений Будинок культури відчинить для нас свої двері», – сказала вона.

Олександр   ЗАЙЧУК.