«Берег дитинства» – у рідному місті

Викладачі та студенти Рибницької філії держуніверситету, вчителі та вихованці Дитячої художньої школи мали нагоду поспілкуватися з відомим художником-земляком.

Графік, ілюстратор, живописець Володимир Змєєв – один із перших випускників Рибницької дитячої художньої школи. Нині він живе в Кишиневі, обіймає посаду арт-директора у видавництві «Литера». У колекції художника – понад шість тисяч ілюстрацій до книг різної тематики. А 2010 року вийшов авторський щоденник «Берег дитинства». Під цією ж назвою наш земляк відкрив свою персональну художню виставку, яка експонується в картинній галереї, присвячену своїм першим учителям – Миколі Брозницькому та Петру Масталярчуку. Увазі рибничан представлено малюнки, акварель, рибницькі замальовки, книжкову графіку та роботи в інших техніках.

Володимир Змєєв зустрівся з відвідувачами виставки, серед яких був і заступник глави держадміністрації Юрій Молдовський, котрий, вітаючи майстра, зазначив, що практично в кожній родині є книги, ілюстрації до яких написав Володимир Змєєв.

«Придністровська земля завжди славилася своєю гостинністю. Рибниця – не виняток. Ми завжди раді, коли наші земляки, які прославляють наше місто, приїжджають до Рибниці. Нинішня подія – визначна. Сам автор презентує свої роботи. Шматочок Рибниці, яскравий дитячий спогад є в багатьох ілюстраціях», – наголосив заступник глави держадміністрації.

Під час спілкування з відвідувачами виставки Володимир Змєєв розповів про роки навчання в художній школі Рибниці, як учителі вплинули на його творчий шлях. Розповів про роки навчання в Московському художньому інституті імені В. Сурикова. З великим натхненням говорив художник про роботи, які залишили слід у його душі, як поринає він у роботу над кожним проектом. Ця емоційна розповідь – промовисте свідчення самовідданого ставлення до творчості.

«Ти будуєш книгу, як будівельник дім. Фасад – обкладинка. Ось ручка, розгортаєш – і входиш до хати. А там дивишся: або згортаєш, або, якщо книга цікава і красива, крокуєш далі. І так потихеньку мандруєш книгою», – міркує Володимир Змєєв.

Байдужими ця виставка не залишила нікого. Адже публіка тут зібралася вдячна. Хтось зі знанням справи оглядав роботи, а хтось думав, скільки ще потрібно вчитися, аби хоч трохи дорости до такого рівня. Ну, а дехто вже намітив плани на майбутнє: влаштувати для своїх земляків і свою виставку, не менш талановиту.

Максим   ГАЛЬЧУК.