Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба

Цілий рік кропіткої роботи десятків людей, велика кількість історій, емоцій та спогадів, і ось довгоочікуваний результат, який нині жителі республіки можуть побачити на власні очі. Акція «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба!» дійшла до свого завершення. Її підсумком стала виставка, створена завдяки співпраці фахівців державної установи «Приднестровская газета» та жителів усієї республіки.

Нагадаємо, що за умовами акції громадяни Придністров’я, які були учасниками бойових дій 1992 року або їхні близькі та рідні мали можливість написати листа в газету та поділитися з читачами своїми історіями про той період. Обов’язковою умовою було надіслання фотографії героя розповіді, завдяки чому стало можливим створити фотоархів, який стане великим внеском в написання дійсної та правдивої історії Придністров’я. Починаючи з квітня 2017 року до редакцій газет «Гомін», «Адевэрул Нистрян» та «Приднестровье» надходила поштою та електронною поштою від жителів республіки велика кількість розповідей. Вони друкували їх на своїх сторінках українською, молдавською та російською мовами.

«Немає такої родини в Придністров’ї, якої трагедія 1992 року не торкнулася б, у тому числі й моєї сім’ї, мого батька. Усі єдиним душевним внутрішнім поривом стали на захист Придністров’я», – підкреслила голова оргкомітету акції, начальник Державної служби ЗМІ ПМР Лідія Колодка.

Всі історії та спогади учасників акції об’єдналися воєдино та склали одну загальну експозицію 1 березня в холі Міністерства внутрішніх справ, де і відбулося відкриття виставки. Цього дня гості заходу вже не на сторінках газет, а особисто мали можливість побачити тих, хто став частинкою проекту.

«Перш за все наша головна мета – збереження історичної правди про захисників Придністров’я, публікація матеріалів про них у всіх республіканських газетах, створення фотоархіву та електронної бази даних, і, звичайно ж, ми не забували про патріотичне виховання підростаючого покоління та молоді, – зазначив головний редактор газети «Гомін», заступник голови оргкомітету акції Олександр Юшин. – Сьогодні, відкриваючи виставку, ми віддаємо данину пам’яті тим людям, які в 1992 році відстояли нашу республіку. Хочу підкреслити, що ця виставка пересувна і до кінця 2018 року побуває в усіх містах і районах нашого Придністров’я».

З відкриттям виставки присутніх привітав заступник міністра іноземних справ Олександр Стецюк: «Подібні проекти дуже важливі для всього Придністров’я. Те, що в стінах Міністерства внутрішніх справ дається старт цьому проекту, для нас дуже велика честь. Щиро хочеться вірити й сподіватися, що громадянами нашої республіки в інших районах і містах буде виявлений такий же великий інтерес до цих фотографій та публіцистичних матеріалів, як сьогодні тут».

Серед присутніх на виставці була й Клавдія Парменова, вдова Бориса Парменова – автора пісні «Парень взял автомат». Вона була активним учасником проекту і на сторінках трьох державних газет повідомила читачам про долю свого чоловіка. Клавдія Андріївна з особливою гордістю розповіла присутнім про те, що залишилося в її пам’яті про війну 1992 року: «Борис Миколайович був рупором нашої республіки. Він не міг залишатися осторонь у той страшний момент, коли нависла воєнна загроза над нашою молодою республікою. «За віру в перемогу», – казав Борис Миколайович, для якого автоматом була гітара. Пам’ять про нього та його пісні назавжди залишиться в серцях придністровців».

Закулісся виставки, тобто підготовка до офіційного відкриття була також цікавою та варта окремої уваги. Федір Зотьєв, який подарував життя проекту, фотокартка за фотокарткою, картонка за картонкою протягом декількох місяців працював над кожним макетом експозиції. Цей клопітний творчий процес містив у собі редагування фотографій, покращення їх різкості та якості, обклеювання макету спеціальною обкладинкою та інші необхідні роботи. Як зазначав сам майстер, під час створення проекту, працюючи з кожною фотографією, «…неначе спілкуєшся з людиною, яка на ній зображена, даруєш їй друге життя, відкриваєш її для інших».

Але найпершими кроками до створення виставки були зустрічі, розповіді, спогади та емоції, які лягли в основу кожного матеріалу. Пошук фотографій, цікаві інтерв’ю з захисниками республіки та їхніми родичами, перечитування листів з мемуарами, які надсилалися до газет, написання нарисів – саме таким для всіх учасників проекту став час, коли тривала ця акція. Співпраця кореспондентів газет та громадян республіки дозволила створити близько 100 матеріалів, які найближчим часом в єдиній виставці побачить усе Придністров’я.

Ось так спільними зусиллями, з великим бажанням зберегти дійсну історію, вшанувати пам’ять тих, хто захищав нашу Вітчизну, й удалося одержати такий результат – відкрити виставку. І тепер, підсумовуючи таку важливу колективну роботу, ми, співробітники ДУ «Приднестровская газета» в першу чергу хочемо сказати слова вдячності вам – читачам та передплатникам газет. Саме завдяки спільній роботі багатьох людей цей проект вдалося втілити в життя і показати всій республіці, що придністровці пишаються та пам’ятають своїх героїв.

Тетяна БУКІНА.