Ефективна робота законодавців

Народні обранці в рамках пленарних засідань продовжують ухвалювати законопроекти, спрямовані на підвищення добробуту громадян ПМР і покращення економічного становища нашої республіки.

Міністр економічного розвитку Сергій Оболонік представив на розгляд депутатів низку законопроектів, які визначають економічні, організаційні та правові засади здійснення інвестиційної діяльності, а також спрямовані на регулювання відносин, пов’язаних з інвестиціями, в тому числі іноземними, на території Придністровської Молдавської Республіки. Перша пропозиція – створити уповноважений орган з інвестицій. Функціонувати він буде в режимі одного вікна. Прописуються також гарантії для інвесторів: стабільні умови (в тому числі стосовно до законодавства) ведення підприємницької діяльності на період 10 років за умови інвестування в економіку республіки суми не менше 500 тис. євро. Крім того, запропоновано низку безпрецедентних преференцій за пріоритетними напрямами інвестування. В їх числі – звільнення від сплати податку на прибутки організацій, встановлення пільгових ставок єдиного соціального податку (14%), пільги з оплати за землю тощо. Податкові пільги передбачені також для підприємств, які вирішили модернізувати або розширити виробництво. Термін податкових пільг залежатиме від розміру вкладених в економіку республіки інвестицій.

Крім запропонованих преференцій, у законопроекті закріплено поняття «індивідуальна інвестиційна угода». У ньому фіксуватимуться податкові пільги, гарантії для інвесторів і робоча інвестиційна програма. Укладена угода гарантуватиме незмінність умов ведення бізнесу. Законопроекти були ухвалені в першому читанні.

Депутат Верховної Ради Віктор Гузун, що представляє в парламенті інтереси виборців Дністровська, розповів своїм колегам про сутність проекту закону «Про статус міста-супутника в ПМР». На сьогодні поняття «місто-супутник» фігурує лише в президентському указі від 6 квітня 2010 року, а сам Дністровськ відповідно до закону «Про адміністративно-територіальний устрій ПМР» належить до Тирасполя. «Необхідно на законодавчому рівні прописати повноваження глави державної адміністрації міста Дністровська, визначити повноваження місцевих рад, закріпити межі міста. Місто повинне мати самостійний бюджет, кошти якого витрачатимуться відповідно до тих рішень, які приймаються на сесії місцевої Ради», – сказав народний обранець.

Також він представив законодавчу ініціативу Президента ПМР Вадима Красносельського «Про стимулювання підприємницької активності на окремих територіях ПМР». Законопроект передбачає, що в населених пунктах, де гостро відчувається нестаток підприємницької діяльності,  застосовуватимуться знижені ставки зі сплати індивідуального підприємницького патенту (планується 70-відсоткова знижка). Такого ж розміру пільга з податку на прибутки організацій торкнеться юридичних осіб, які почнуть вести бізнес у цих населених пунктах.

Документ був схвалений у першому читанні.

Депутати в першому читанні розглянули законодавчу ініціативу Уряду ПМР про зміни до закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців у Придністровській Молдавській Республіці». Цей проект закону розроблено з метою надання альтернативної можливості фізичним особам, які бажають зареєструватися як індивідуальні підприємці, надавати заяву про реєстрацію в спеціальний орган в електронному вигляді електронною поштою.

В остаточному другому читанні була ухвалена низка законів, які регламентують діяльність некомерційних організацій (НКО). Як розповів представникам журналістської спільноти голова Комітету з громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Ігор Буга, зареєстровані громадські організації, які не фінансуються з-за кордону, можуть вести на території республіки будь-яку не заборонену чинним законодавством діяльність, в тому числі політичну. Ті ж НКО, які отримують кошти з-за кордону, не мають права долучатися до політичної діяльності. Порушників цієї норми спочатку попередять, а потім надійде клопотання до відповідних органів із пропозицією припинити діяльність.

Наступне пленарне засідання відбудеться 14 березня поточного року.

Микола   ЮРКЕВИЧ.