Уряд дотримує свого слова: фахівці спеціалізованих установ одержуватимуть більшу зарплату

Порядок денний чергового засідання Уряду 22 лютого розпочався з виступу міністра з соціального захисту та праці ПМР Олени Куліченко. Вона звернула увагу на те, що представлені міністерством документи розроблені в рамках виконання доручень Президента та Голови Уряду.

У документах пропонується підвищити зарплату фахівцям, які працюють у спеціалізованих установах (дитячих будинках, психоневрологічних інтернатах, реабілітаційних центрах для дітей-інвалідів, корекційних закладах освіти), а також тим працівникам, які займаються вихованням дітей у корекційних групах (дитячих садках) та корекційних класах при школах (з 1-го по 4-й).

«Робота з дітьми-інвалідами, дітьми з вадами розумового, фізичного розвитку, таких як психічний розвиток, порушення інтелекту, слуху, зору, мови – вимагає особливої підвищеної уваги», – зауважила міністр.

Тому вона запропонувала підвищити заробітну плату працівникам вищеназваних установ у залежності від категорії та з урахуванням ступеня їхньої завантаженості до 30%, починаючи з першого квітня поточного року.

Олександр Мартинов нагадав, що минулого і нинішнього року урядова делегація побувала в деяких корекційних школах. У ході відвідин були виявлені дві найбільш гострі проблеми – стан соціальної інфраструктури та рівень оплати праці співробітників таких установ.

Щодо соціальної інфраструктури, то прем’єр зазначив, що вже цього року стартувала програма фонду капітальних вкладень. Тож близько 180 млн рублів буде направлено на ремонт шкіл, дитячих садочків і лікарень, а також корекційних шкіл. Деякі з них потраплять під реконструкцію, інші ж будуватимуть з нуля.

«Ті об’єкти, що є сьогодні, це стосується, зокрема, Дубоссар і Тирасполя, непридатні для того, щоб у них належним чином приділяти увагу таким дітям», – констатував прем’єр.

Щодо підвищення рівня зарплати педагогам та працівникам корекційних установ, то Олександр Мартинов зауважив: «Крім педагогічної функції, вони мають справу з дітьми з серйозними вадами здоров’я. Звісно, це додаткове навантаження. Ми все бачили своїми очима, і не викликає ніякого сумніву той факт, що рівень оплати для таких педагогів і фахівців повинен бути особливим».

Пропозицію міністра урядовці схвалили одностайно.

Щодо підтримки працівників швейної галузі

З ініціативою щодо підтримки на рівні держави підприємств швейної галузі виступив віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболонік. Підставою для розробки законопроекту послужили неодноразові звернення представників швейної галузі: ЗАТ «Одема» ім. В. Соловйової, ЗАТ «Швейна фірма «Вестра», а також Спілки промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я.

Проект закону передбачає, що з 1 січня по 31 грудня поточного року прибутки, отримані організаціями швейної промисловості від виконання робіт з давальницької сировини, оподатковуються за ставками податку на прибутки організацій з урахуванням коефіцієнта 1,3.

Тому підприємства, які займаються цим видом діяльності, мають виконати декілька умов, а саме: «…недопущення зниження сум податкових платежів, що надходять до бюджетів різних рівнів і позабюджетних фондів, та зменшення фонду заробітної плати в порівнянні з попереднім роком, нездійснення нарахування та виплати дивідендів, відсотків та інших доходів від участі в капіталі», – зазначив віце-прем’єр.

Сергій Оболонік вважає, що дотримання зазначених позицій дозволить виключити випадаючі прибутки бюджету, закріпити трудовий колектив підприємств за рахунок збільшення заробітної плати працівникам і реінвестувати додатково отримані кошти безпосередньо в розширення виробництва (випадаючі прибутки – це прибутки, недоотримані з вини даної компанії).

Віце-прем’єр додав, що ця позиція була прийнята в результаті консолідованого, тобто спільного рішення галузевими міністерствами, де фахівці порадилися і вирішили, що подібна ставка в 1,3 влаштує всі сторони.

Про оздоровлення дітей у літній період

Про внесення змін і доповнень до Закону ПМР «Про податок на прибутки організацій» розповіла заступник міністра фінансів Наталя Соколова.

Закон підготовлений з метою звільнення від сплати податку на прибутки організацій доходів, отриманих санаторно-курортними й дитячими оздоровчими закладами з коштів республіканського бюджету для оплати путівок на оздоровлення, а також суми коштів, що надійшли організаціям для відшкодування вартості путівок, отриманих з республіканського бюджету.

Дію вищеподаного законопроекту передбачається спрямувати, перш за все, на підтримку санаторно-курортних і дитячих оздоровчих установ республіки, які беруть участь в реалізації щорічних дитячих оздоровчих кампаній, в рамках яких республіканським бюджетом фінансується придбання путівок на оздоровлення дітей, які перебувають в установах соціального патронажу і на санаторно-курортне лікування пільгових категорій громадян ПМР.

У зв’язку з тим, що деякі з санаторно-курортних і дитячих оздоровчих закладів республіки нині перебувають у вкрай скрутному фінансовому становищі й потребують реалізації заходів щодо їх фінансового оздоровлення, прийняття поданого законопроекту необхідно для підтримки зазначених установ з метою збереження ними функції з забезпечення дитячого оздоровлення, а саме: оздоровлення дітей-сиріт, які залишилися без піклування батьків та інших осіб, відпочинок яких у зазначених установах відповідно до законодавства фінансується з республіканського бюджету.

На запитання нашого кореспондента, про які пільги йдеться та кому вони надаватимуться, Наталя Соколова відповіла: «Пільги на сьогодні вже є з тих прибутків на путівки, що реалізуються з коштів Єдиного соціального фонду до санаторно-курортних та оздоровчих дитячих закладів. Ви знаєте, що це, як правило, літні кампанії, коли закуповуються путівки по профспілковій лінії. Усі заявки надходять до Єдиного фонду, і викуповуються нашими оздоровчими закладами: це всім знайома «Вікторія», Дубоссарський оздоровчий табір і «Дністровські зорі». Норма застосовується саме до цих путівок.

 Цим законопроектом планується таку пільгу розповсюдити на ті путівки, які викуповує республіканський бюджет. А це путівки для дітей-сиріт, для тих, хто перебуває в школах-інтернатах. Ми вважаємо, що фінансування такої норми повинно бути однаковим як з Фонду, так і з бюджету. Загалом, це стосуватиметься тих установ, які зможуть прийняти у себе дітей».

Аліса   КОХАНОВА.