Роботу оцінює народ

8 лютого відбулася 24 сесія 25 скликання районної та міської рад народних депутатів. У її роботі взяли участь Голова ВР ПМР Олександр Щерба, глава держадміністрації району і міста Слободзеї Василь Тищенко, депутати ВР ПМР Сергій Чебан, Олег Василатій, Павло Шинкарюк, Вадим Доні, Іван Недєлков.

Інформуючи присутніх про виконане, голова райміськради Василь Чернобай зазначив, що торік було проведено 10 сесій. Середня явка депутатів склала 77,4%, розглянуто 137 питань. Найчастіше на сесіях розглядалися питання, пов’язані з цільовими програмами, розподілом цільових бюджетних кредитів, затвердженням місцевих податків і зборів. Вперше за багато років розглянуто питання «Про епідеміологічну ситуацію щодо ВІЛ/СНІД-інфекції» та про ситуацію стосовно туберкульозу. Традиційно була заслухана інформація про роботу правоохоронних органів, освітніх закладів, підприємств, що обслуговуються, тощо. Гостро стоїть питання сільськогосподарської галузі району. За ініціативою постійної депутатської комісії з питань сільського господарства планується проведення «круглого столу» на тему «Розвиток сільського господарства Слободзейського району: проблеми та шляхи розв’язання питань що з’являються в сільському господарстві».

Торік активно проводилися засідання президії, на яких було розглянуто 34 питання. Їх готували й заслуховували на засіданнях постійних депутатських комісій. Важливий фактор успішного розвитку району – тісна взаємодія всіх гілок влади. Важливу роль у цьому відіграє робота сільських і селищних рад, у яких налічується 197 депутатів. Загалом у селах і селищах 2017 року було проведено 110 сесій, розглянуто 1 056 питань, що на 309 більше, ніж у 2016 році.

У дебатах з основного питання виступили голови постійних комісій, які доповіли про свою роботу за рік.

Виступаючи перед присутніми, глава держадміністрації району і міста Слободзеї Василь Тищенко сказав, що Слободзейський район завжди був прикладом конструктивного діалогу між представницькою і виконавчою гілками влади. Це важлива умова для вирішення питань, що стосуються життєдіяльності району та наказів виборців. Він зазначив, що 2017 рік був непростим, і з об’єктивних причин півроку не ухвалювали бюджет, а втім, поставлені завдання виконано. «Настала пора запитати з орендарів землі за ефективність її використання. Земля має працювати на благо всього народу», – впевнений глава. Підбив підсумок обговорення Голова Верховної Ради Олександр Щерба, який зазначив, що роботу проведено велику, проте, головним критерієм діяльності Верховної Ради та районної Ради має бути відповідь на запитання: наскільки краще став жити кожен громадянин республіки  в порівнянні з минулим роком?

«Щодо цього можна сказати, що торік, на жаль, не відбулося реального зростання доходів населення. З об’єктивних і суб’єктивних причин не всі з запланованих заходів були реалізовані. Є завдання, які, хочемо ми чи не хочемо, належить виконувати. Глобальна проблема реформування охорони здоров’я і народної освіти давно на порядку денному в республіці. Поки що є тільки дискусії, однак реальних планів вирішення питань немає. Впевнений, що в полеміці на тему реформування має виразно лунати голос народних обранців з місць. Тому пропоную більш детально розглянути ці питання на рівні міської й районної Ради та держадміністрації, громадськості, адже плановані реформи торкнуться кожного з нас», – зазначив спікер парламенту.

Роботу райміськради за звітний період визнали задовільною. Далі депутати затвердили районний бюджет в остаточному читанні.

Олег   ГАВРИЛЕНКО.