Розширили спектр медичних послуг

Сільська лікарняна амбулаторія (СЛА) – двоповерхова будівля зі зручними сучасно обладнаними кабінетами – була відкрита у Подоймі 10 липня 1987 року. Відтоді промайнуло три десятиліття, впродовж яких дружний колектив, очолюваний Марією Івасевою, прагнув зберегти життєздатність цієї лікувально-профілактичної установи.

Удавалося це нелегко. Адже у смутні часи загального хаосу після розпаду СРСР та у важкий період становлення нашої республіки грошей не вистачало навіть на першочергові потреби. Усі соціальні установи виживали, забувши про планові ремонти будівель, про оновлення інвентаря та устаткування. Хто застав 1990-ті, той добре пам’ятає всі труднощі, які доводилося долати щодня. І лише нинішнього століття від стратегії виживання наша маленька республіка перейшла до планомірного вирішення проблем. Справа ця нешвидка, адже бюджет, як і раніше, залишається дефіцитним. Та позитивні зміни помічають колективи багатьох соціально-значущих установ.

Проблеми Подоймської амбулаторії сільська влада в тандемі з керівництвом Кам’янської центральної районної лікарні системно вирішує з 2010 року. Першим етапом стала газифікація будівлі. Підключення СЛА до сільського газопроводу й оснащення сучасної котельні, що працює на «блакитному паливі», вирішили багатолітню проблему відсутності опалення. А щоб зберігати в приміщеннях комфортну температуру, замінили двері та вікна, що відслужили свій термін, на сучасні металопластикові. Потім розпочався ремонт будівлі та приміщень. Насамперед привели до ладу покрівлю – вона довгий час протікала. Після усунення цієї проблеми взялися за реконструкцію кабінетів і коридорів. На ці цілі з коштів, зібраних на утримання та розвиток соціальної сфери й інфраструктури, було направлено близько 14 тисяч рублів.

«На ці гроші вдалося не тільки відновити інтер’єри, створивши гарні умови для медиків і наших пацієнтів, а й розширити спектр меддопомоги, що надається в амбулаторії, – повідомила Марія Івасева. – Завдяки ремонту даху ми змогли знову використовувати приміщення на другому поверсі, які довгий час були закриті через вогкість. В одному з них після ремонту наприкінці минулого року відкрили фізіотерапевтичний кабінет. Медсестра Галина Спатар (на фото) пройшла в Тирасполі спеціальну підготовку і тепер щодня проводить необхідні процедури для пацієнтів із захворюваннями внутрішніх органів, дихальних шляхів, опорно-рухового апарату, периферійної нервової системи тощо. Кабінет оснащений сучасною апаратурою для здійснення ультразвукової й ультрафіолетової терапії, електрофорезу з різними препаратами та інших видів фізіолікування».

Які необхідні процедури – визначають досвідчені лікарі СЛА: терапевт Галина Мясковська та педіатр Марія Івасева. Часто приходять в амбулаторію й пацієнти з направленнями від фахівців районної лікарні: невропатолога, травматолога, гінеколога. Тепер мешканці сіл Подойма та Подоймиця можуть отримувати комплексну медичну допомогу, не виїжджаючи у Кам’янку. Особливо зручно це для літніх людей, які страждають від артрозу чи остеохондрозу, для тих, хто одужує після операцій або травм, для матусь із немовлятами. Щодня в амбулаторію приходять близько 30 селян. До їхніх послуг – денний стаціонар, де маленькі та дорослі пацієнти після ін’єкцій та крапельниць, інших медичних процедур перебувають під наглядом кваліфікованих медсестер Олени Сокол і Тетяни Киснічан.

Якістю медичної допомоги, що надається в амбулаторії, селяни задоволені. А невеличкий колектив Подоймської СЛА сподівається на подальше поліпшення ситуації в галузі охорони здоров’я, націлене на створення умов для своєчасної діагностики та лікування пацієнтів.

Ніна   ПАНАЇДА.