Шанс змінити життєві пріоритети є

Серед буденних проблем житлового характеру, комунального обслуговування городян та упорядкування міст у Придністров’ї велика увага приділяється і питанням соціально-психологічного добробуту людей. У столиці 20 лютого відбувся круглий стіл, на якому представники громадянського суспільства, міжнародних організацій, а також профільних відомств розглядали проблеми домашнього насильства в республіці та надання необхідних соціальних послуг його жертвам.

За даними соціологічного дослідження встановлено, що 80% жінок, які зазнали фізичного насильства, не звертаються за медичними послугами, не розповідають про такі випадки своїм рідним та близьким, а також не пишуть заяви до міліції. Наслідком цього стає безкарність агресора в шлюбі, що несе загрозу не тільки обмеженому колу людей, а з часом і суспільству.

Проблеми, викликані складними життєвими ситуаціями, відсутністю роботи, а інколи й документів у жінок, які стали жертвами насильства, потребують свого розв’язання. У зв’язку з цим у Придністров’ї 2015 року був створений Центр допомоги жінкам у кризових ситуаціях за підтримки Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй і Центру розвитку та підтримки громадянських ініціатив «Резонанс».

Допомога в складних життєвих обставинах може починатися з постачання продуктів і доходити до вирішення більш складних проблем. Як зазначають фахівці Центру, кожна жінка, що стала жертвою торгівлі людьми, насильства в сім’ї, а також їхні діти можуть отримати безкоштовну юридичну та психологічну підтримку.

«Вирішення цієї проблеми найкраще спрацьовує, коли є тісна співпраця між громадянським суспільством, профільними відомствами та службами, а також іншими зацікавленими сторонами», – підкреслила Постійний координатор ООН, Постійний представник ПР ООН у Молдові Дафіна Герчева.

З часом кількість людей, що звертаються по допомогу до Центру, зростає. Це свідчить не стільки про збільшення випадків насильства, скільки про зростання довіри й бажання покращити своє життя, а також долю своїх дітей. На сьогодні за даними фахівців удалося допомогти вже понад 140 людям, що звернулися за допомогою.

Учасників зустрічі також ознайомили з практикою перевиховання чоловіків, які є агресорами в родині. У ході такої програми її учасник має пройти курс занять, де з ним працюватимуть психологи та інші фахівці. Це можна вважати правильним кроком до життя з чистого аркуша: шанс змінити життєві пріоритети, вибрати позитивну сторону та стати гідним членом суспільства.

Під час круглого столу також розглядалися питання щодо вдосконалення системи допомоги таким громадянам у майбутньому. Важливим кроком щодо зміцнення системи допомоги стане будівництво в Тирасполі постійного Центру для жертв домашнього насильства. Як зазначалося на заході, воно здійснюватиметься за фінансової підтримки Європейського союзу та уряду Швеції в рамках проекту Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй.

Марія   ЛУНІНА.