Довгострокова стратегія в дії

Упродовж 2017 року держадміністрація міст Тирасполя і Дністровська вела активну роботу з відновлення побратимських відносин з містами Російської Федерації, зокрема з Волгоградом. Так, представників міста Тирасполя запросили взяти участь у святкових заходах, присвячених 75-річчю розгрому радянськими військами німецько-фашистських загарбників у Сталінградській битві.

За час перебування в місті-побратимі офіційна делегація Тирасполя спільно з Волгоградською міською Думою розробила й підписала план взаємодії між муніципалітетами, спрямований на розвиток співробітництва у царинах економіки, освіти, культури та спорту.

Офіційними представниками Тирасполя на цій зустрічі були заступник глави держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська з економічного розвитку та підприємництва Ірина Ольховик та перший заступник голови Тираспольської міської Ради народних депутатів Максим Чертиковцев.

Святкові заходи були відкриті 1 лютого 2018 року церемонією покладання квітів до Вічного вогню на Братській могилі захисників Красного Царицина і воїнів 62-ї та 64-ї армій, загиблих під час оборони Сталінграда. У церемонії взяли участь делегації міст-побратимів, глава Волгограда, губернатор Волгоградської області, депутати Державної, обласної та міської Дум, а також керівники силових структур та відомств. Завершилось усе урочистим маршем роти Почесної варти.

Далі відбулась офіційна зустріч глави Волгограда з делегаціями з міст-побратимів та міст-партнерів. Представники Тирасполя виступили з привітальним словом, залишили запис у Книзі почесних гостей Волгограда, а також встановили ділові контакти з офіційними особами інших міст, присутніх на цьому заході, і заклали фундамент розширення торговельно-економічних можливостей.

День другого лютого розпочався з грандіозного військового параду, в якому взяли участь понад півтори тисячі солдатів і офіцерів Волгоградського гарнізону, 75 танків та бойових машин і 50 вертольотів та літаків. Потім усіх запросили на святковий концерт до філармонії, де з вітальною промовою виступив Президент РФ Володимир Путін.

Наступного дня в будівлі Волгоградської міської Думи під час робочої зустрічі було підписано План взаємодії між Волгоградом і Тирасполем, а також затверджено довгострокову стратегію зміцнення і розвитку наших партнерських відносин.

Варто відзначити, що в рамках проекту «Війна на полотні – як пам’ять поколінь» відбулася церемонія передачі представниками держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська картини художника Михайла Балана в дар місту Волгограду. Метою цього проекту є збереження історичної пам’яті, як свідчення причетності наших народів до Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 рр.

Делеговані фахівці стверджують, що їх офіційний візит до Волгограда був дуже результативним. Отже, потрібно надалі проводити роботу з відновлення раніше встановлених побратимських відносин і налагодження нових зв’язків з містами Російської Федерації.

Олександра   СТАНІЛЄСКУ.