Підприємницьке співтовариство в очікуванні

Важливою темою одного з засідань придністровського Уряду 28 грудня минулого року було питання щодо полегшення правил реєстрації юридичних осіб та індивідуальних підприємців

Одна зі змін – це можливість заявника надсилати документи на реєстрацію електронною  поштою, а також отримати відповідь після реєстрації. Вимога при цьому одна: підпис заявника має бути нотаріально засвідчений.

Ще один важливий момент – має змінитися і термін реєстрації з десяти робочих днів до п’яти. За цей час фахівці реєстраційного органу виявлятимуть наявність заборгованості у юридичної особи, причому не у всіх її учасників, а тільки у тих, хто володіє контрольним пакетом. Збільшиться і сума допустимої заборгованості.

Законом спрощуватиметься і процедура ліквідації юридичної особи. Кількість документів стане меншою, а довідки з податкового органу про відсутність заборгованості, з державної служби архівів і пенсійного фонду не вимагатимуть, тому що реєстраційний орган отримуватиме їх шляхом безпосередньої прямої взаємодії з іншими відомствами.

Коментуючи підготовлені до розгляду зміни, Голова Уряду Олександр Мартинов наголосив на важливості документа, акцентуючи увагу на тому, що у процесі реєстрації та ліквідації юридичних осіб у минулому доводилося долати досить серйозні адміністративні бар’єри.

«Дійсно, з початку року питання опрацьовувалося на прохання підприємців. Дуже розраховуємо на те, що напрацьовані пропозиції дозволять спростити процедуру як входу в бізнес, так і виходу. Підприємницьке співтовариство давно чекало доповнень і пропозицій», – резюмував прем’єр.

Минуло два місяці, над проектом документу ведеться робота. Підприємці висловлюють сподівання на його позитивне вирішення.

Ірина   МАСЛОВА.