Про соціальний захист інвалідів

Президентом ПМР 2018 рік оголошений Роком рівних можливостей. На сьогодні вже завершується планування заходів щодо його проведення. У ньому взяли участь представники всіх гілок влади, міністерств і відомств, а також безпосередньо люди з обмеженими можливостями здоров’я. Крім того, вдосконалюється законодавча база, якою передбачається регулювання питань життєдіяльності цих людей.

За словами депутата Верховної Ради ПМР Сергія Чебана, до Верховної Ради від Уряду надійшов законопроект, спрямований на доповнення норм чинного закону «Про соціальний захист інвалідів». Його вже розглянули на засіданні парламентського комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства.

Головна ідея цієї законодавчої ініціативи – введення правової норми, яка забороняє будь-які види дискримінації інвалідів. Ця ініціатива народилася на підставі численних звернень членів громадських організацій, які об’єднують людей з обмеженими можливостями. Примітно, що ці норми вже давно є повсякденною практикою в багатьох державах, у тому числі РФ.

«Цього року у нас буде багато роботи з вирішенням проблем, з якими в повсякденному житті стикаються люди з обмеженими можливостями. Це стосується, насамперед, медицини, спорту, доступного архітектурного та інформаційного середовища. Ми почнемо роботу, вона матиме тривалий характер і не обмежиться тільки цим роком», – вважає заступник міністра соціального захисту та праці Олег Федотов.

«Відрадно, що в суспільстві змінюється ставлення до інвалідів. Не все для них можна буде зробити цього року. У нас немає відповідної інфраструктури, в нинішній економічній ситуації є проблеми з працевлаштуванням людей з обмеженими можливостями. Але полегшити їхнє життя – наше спільне завдання», – переконаний глава відповідального комітету Сергій Чебан.

Нашому кореспондентові він пояснив, що вже багато корисних справ зроблено, але це тільки початок. Крім того, прийнято рішення про актуалізацію законодавства ПМР згідно з Конвенцією про права інвалідів (ухвалена резолюцією 61/106 Генеральної Асамблеї ООН від 13 грудня 2006 року) в частині заборони дискримінації для людей з обмеженими можливостями здоров’я, створення безбар’єрного середовища для людей з інвалідністю. Сергій Чебан зазначив, що «…саме такі важливі ініціативи примусять нас працювати на довгу перспективу. У світі 185 країн уже підписалися під цією Конвенцією». Депутат, який очолює такий відповідальний і важливий комітет у Верховній Раді, особисто бере участь у вирішенні багатьох конкретних питань, пов’язаних з покращенням життя людей, що мають проблеми зі здоров’ям, ні в якому разі не дозволяє називати їх інвалідами. Він неодноразово підкреслював у своїх зверненнях до засобів масової інформації: «Мені приємно, що і в суспільстві, і самі громадяни помітили вже позитивні зміни, їх відчули на собі й люди з обмеженими можливостями».

Тож і ми віримо, що будь-яку проблему можна вирішити, якщо є бажання та можливість об’єднати зусилля всіх, хто до поставленої проблеми небайдужий.

Любов   ФЕТІСОВА.