Урок доброти

«Нехай буде добрим розум у вас, а серце розумним буде», – під такою назвою в дубоссарській школі № 2 відбувся відкритий урок для початківців.

Його провели фахівці Центру соціально-психологічної реабілітації для дітей з обмеженими можливостями життєдіяльності (ЦСПР). У заняттях взяли участь і педагоги-психологи міських шкіл. Подібний урок доброти в освітніх закладах району провели вперше, в рамках Року рівних можливостей, оголошеним Президентом нашої країни Вадимом Красносельським. У Дубоссарському районі представниками влади та громадськими організаціями розроблена насичена програма заходів для людей з обмеженими можливостями.

Міська школа № 2 для цього була обрана не випадково, адже в ЦСПР налагоджені давні зв’язки з учнівським та педагогічним колективом. Вчителі школи відвідують дітей з обмеженими можливостями у них вдома, а школярі організовують благодійні концерти та ярмарки для дітей з обмеженими можливостями здоров’я. Урок доброти вирішили провести для учнів 3-А класу.

Хлопчиків та дівчаток познайомили з дітьми, яким необхідна особлива увага і догляд, а також з відомими особистостями, які, попри проблеми зі здоров’ям, досягнули в житті великих успіхів. Серед них політики, письменники, композитори, науковці, спортсмени, вокалісти й представники інших професій. У цьому спискові є і дубоссарець Денис Раюл. Параспортсмен, інвалід І групи, який пов’язав своє життя з професійним спортом. Денис закінчив школу № 2, у нього з’явилося багато друзів, які запросили його в спортивний гурток. Оскільки хлопець пересуватися міг тільки на інвалідному візку, друзі завжди допомагали йому добиратися до тренувань, влітку вивозили Дениса на річку, а також на прогулянки. Але у нашому місті небагато таких прикладів, коли підліток з інвалідністю, має стільки друзів і може відвідувати гуртки за інтересами. На уроці доброти діточок ознайомлювали саме з тим, як не бути байдужим і надавати допомогу таким дітям.

«Такі уроки доброти проходять у багатьох країнах світу. Ми вивчили досвід Росії й додали свій, і тепер плануємо проводити такі заняття в усіх школах аби діти по-іншому почали ставитися до дітей з обмеженими можливостями, з великим розумінням і повагою. Адже вони, особливі, насправді такі ж, як і всі, і також мріють про спілкування, ігри, подорож і любов», – розповіла соціальний педагог ЦСПР Олеся Свистова.

Психолог і соціальний педагог підготували для школярів цікаву програму з іграми, вікторинами, показом мультфільму і завданнями на проявлення у дітей милосердя. Дітям доводилося на собі переживати відчуття, які щодня переживають люди, у яких є проблеми з зором, слухом, опорно-руховим апаратом.

«Ми хочемо виховувати у них поважне ставлення до людей з особливими потребами життєдіяльності. Наш світ жорстокий, і ми повинні прищеплювати дітям гуманізм, милосердя з раннього віку. Вважаю, що на таких уроках у нас це вийде», – розповіла психолог цього ж закладу Марина Пасічник.

Вихованці ЦСПР, а це 28 дітей із Дубоссарського і Григоріопільського районів, записали відеозвернення до учасників занять і запросили їх до себе в гості. За словами організаторів заходу, наступну зустріч, тобто Урок доброти, вони проведуть у міській школі № 5. Психолог цього навчального закладу поділилася своїми враженнями від побаченого на занятті: «Цей урок показав, що діти дуже відкриті й готові сприймати будь-яку інформацію, а також активно взаємодіяти з тими, у кого особливі можливості здоров’я. Тому хотілося б, щоб такі уроки й спільні зустрічі відбувалися й надалі, щоб діти на рівних розповідали, куди вони хотіли б разом поїхати, як проводити дозвілля і взагалі дружити», – підкреслила психолог Дубоссарської школи № 5 Людмила Лісовська.

Рік рівних можливостей – 2018 дає надію, що в нашій країні ситуація для людей з особливими можливостями здоров’я істотно зміниться на краще. У державі заплановано багато заходів, частину яких уже втілюють у життя. А урок доброти – це «перша ластівка» для дітей і молоді, які повинні більше знати про проблеми земляків з інвалідністю і дарувати їм теплоту, співчуття та допомогу.

Надія   ІВАНОВА.