Їм необхідна наша підтримка

Усі ми зустрічаємося з людьми, не схожими на нас. З тими, хто в результаті біди позбавився руки, у кого через невдалу операцію трапився параліч, з тими, у кого є вроджені захворювання. За ними потрібен особливий догляд, особливі умови життя і, що немаловажне, – їм потрібне наше розуміння.  

Тема інвалідності достатньо незручна в суспільстві – багато людей губляться, побачивши перед собою чоловіка в інвалідному візку, інші намагаються не помічати цього, треті негайно пропонують свою допомогу. На думку держави – це повноцінні люди, які вимагають особливих умов, і наше завдання, як суспільства – дати їм це право.

У придністровській столиці 22 лютого пройшла прес-конференція представників Управління Організації Об’єднаних Націй у правах людини. Фахівці розповіли про заходи, які планується здійснити на території ПМР для підтримки людей з обмеженими можливостями. Як зазначив координатор організації В’ячеслав Балан, ніхто, окрім цих людей, не знає краще, як вирішити питання, які їх турбують. «Їм потрібна підтримка у працевлаштуванні, у юридичній сфері, у соціальній роботі», – сказав він.

Його колега Олександр Стратулат додав, що міжнародна організація провела тренінги для людей з обмеженими можливостями у населених пунктах республіки. «Вони можуть брати активну участь у громадському житті, а суспільство не повинно перешкоджати їхній самореалізації, також необхідна підтримка батькам дітей з обмеженими можливостями, оскільки іноді вони не можуть самостійно вирішити проблеми, які у них виникають, і залишаються з ними сам на сам».

Необхідно також зазначити, що фінансову підтримку програми Управління ООН надають Європейський союз і Посольство Швеції у Молдові.

Олександр   ЗАЙЧУК.