Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 19 жовтня парламентарії розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


В остаточному другому читанні народні обранці ухвалили законодавчу ініціативу про внесення змін та доповнень до Закону ПМР «Про освіту». Вона передбачає організацію підвезення дітей до шкіл та дитячих садків, розташованих далеко від сіл, де проживають школярі та вихованці дитсадків.

Раніше обов’язок доставляти дітей до шкіл та дитячих садків був покладений на держадміністрації сіл або селищ міського типу. Проте, за словами міністра просвіти Світлани Іванишиної, в системі органів державної влади та управління, а також у системі органів місцевого самоврядування ПМР відсутній такий орган, як державна адміністрація села (селища міського типу).

З цієї причини Уряд виступив з ініціативою на законодавчому рівні закріпити ці повноваження за державними адміністраціями міст та районів. Під час обговорення законодавчої пропозиції в режимі першого читання на одному з останніх засідань депутати підтримали ініціативу, але рекомендували її доопрацювати.

До другого читання 19 жовтня профільний комітет підготував кілька поправок до законопроекту. Депутати ухвалили їх на пленарному засіданні. Тепер держадміністрації міст та районів організовуватимуть підвезення дітей до дитячих садків та шкіл у сільських населених пунктах і назад (якщо відстань від місця проживання до організації освіти понад 1 км).

Авторів документа підтримали законодавці, які вважають, що нова норма дасть можливість забезпечити транспортним обслуговуванням вихованців сільських організацій освіти.

У першому читанні був ухвалений законопроект Президента ПМР Вадима Красносельського, який ініціює зміни та доповнення до Кодексу про адміністративні правопорушення. Офіційний представник Міністерства внутрішніх справ Радіон Чеботар пояснив, що законодавчий акт підготовлений з метою вдосконалення законодавства для захисту прав осіб з інвалідністю на вільне пересування територією ПМР та забезпечення безперешкодного доступу до об’єктів інфраструктури. Деякі автомобілісти нерідко паркують свій транспортний засіб так, що люди, змушені пересуватися в інвалідних візках, не можуть добратися навіть до пандуса. Ініціативою за такі порушення передбачається запровадження адміністративної відповідальності. Представник силового відомства повідомив, що водіям виноситиметься попередження або штраф у розмірі до 10 РР МЗП.

Заборона на зупинку ближче як один метр від сходів, під’їздів, пандусів прописана у правилах дорожнього руху. Винятки є для водіїв-інвалідів І та ІІ груп і для тих, хто перевозить інвалідів або дітей-інвалідів.

Депутати Верховної Ради підтримали запропоновану Президентом законодавчу ініціативу, яка виникла у зв’язку з недотриманням деякими водіями правил зупинки біля пандусів та під’їздів. Вона покликана покращити культуру водіння автомобіля. Робота над документом продовжиться в режимі другого читання.

Члени вищого законодавчого органу в першому читанні ухвалили проект, спрямований на покращення становища засуджених у місцях позбавлення волі. Зокрема, пропонується надати можливість тим, хто є єдиним батьком, зустрічатися зі своїми дітьми в дитячих будинках та інтернатах


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.