Під небом чистим, під сонцем променистим розкинулось місто, квітуче, як сад!

Столиця ПМР 14 жовтня відсвяткувала 230 років з дати свого заснування.


Тирасполь – одне з найбільших міст Придністров’я, засноване російським генералісимусом Олександром Суворовим у 1792 році за указом імператриці Катерини II (Великої).

З ювілеєм, який відзначається у день Покрови Пресвятої Богородиці, місто на Дністрі привітав Президент ПМР, який зазначив, що сторінки літопису історії зберегли видатні заслуги тираспольчан у найрізноманітніших галузях суспільного, економічного та культурного життя. Глава держави назвав Тирасполь містом, яке постійно розвивається і динамічно модернізується.

Тирасполь нагороджений орденом Вітчизняної війни першого ступеня, за повоєнне відновлення та розвиток економіки та культури – орденом Трудового Червоного Прапора, за внесок в успішний розвиток країни – Орденом Республіки.

Святкові заходи розпочалися з богослужіння в усіх храмах Тирасполя. Архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава очолив Божественну літургію в Покровській церкві.

На столичному Меморіалі Слави у традиційній церемонії покладання квітів взяли участь Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Розенберг, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, глава держадміністрації міст Тирасполь та Дністровськ Олег Довгопол, жителі столиці.

Вінки, кошики та розсипи квітів залишили вони біля Вічного вогню, могильних плит та пам’яток меморіального комплексу. Живі квіти як символ подяки нащадків лягли й біля пам’ятників засновникам міста – імператриці Катерині Великій та її сподвижнику Григорію Потьомкіну, генералісимусу Суворову та архітектору-містобудівнику Францу де Волану.

Глава держави, керівництво органів влади, жителі та гості міста вшанували хвилиною мовчання пам’ять воїнів, які загинули під час захисту Тирасполя в різні історичні періоди. «Ми пишаємося своєю славною історією, пам’ятаємо про всі її етапи, ми ніколи не забудемо тих, хто самовіддано відстоював нашу свободу і незалежність, тих, хто пожертвував своїми життями за наше майбутнє», – сказав Президент.

Цього дня в Тирасполі відбувся хресний хід. З нагоди 230-річного ювілею столиці він розпочався з кількох місць: від Покровського храму, від Нікольського храму, від Свято-Введенсько-Пахомієвого жіночого монастиря, від Христо-Різдвяного кафедрального собору та від церкви преподобного Алексія, людини Божої (сел. Новотираспольський). На центральній площі вони об’єдналися, щоб біля Покровської каплиці разом помолитися на честь свята Покрови Пресвятої Богородиці, а також про здоров’я тираспольчан. Очолив святкове богослужіння архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава. Участь у ньому взяли Вадим Красносельський, Олександр Розенберг і жителі міста.

По закінченні молебню Владика Сава привітав усіх присутніх зі святом та з ювілеєм столиці.

В суботу місто заполонили сотні й навіть тисячі людей. На кожному кроці можна було побачити щось цікаве. Наприклад, на солодощах, печиві й пряниках – зображення логотипу Тирасполя. Був тут і фірмовий торт «Тирасполь». На хлібокомбінаті спеціально до ювілею міста спекли святковий каравай – великий, гарно прикрашений. Над його виготовленням працювало багато людей, і в результаті вийшов справжній шедевр.

День міста в Тирасполі був ознаменований ще однією важливою для городян подією. Після реконструкції (коштом капітальних вкладень) здали в експлуатацію один із корпусів столичної муніципальної спеціальної корекційної освітньої установи № 2 (МСКОУ). Вітаючи вихованців та співробітників закладу, Глава держави зазначив, що в Придністров’ї приділяється підвищена увага таким установам, у рамках держпрограм оновлюється інфраструктура та призначене для них спеціалізоване обладнання. Вадим Красносельський запевнив, що упорядкування закладу продовжиться.

У другій половині дня урочистості з нагоди 230-річчя столиці Придністров’я перемістилися до Катерининського парку. На пірсі біля єпархіального озера розгорнулася арт-виставка: столичні умільці та творчі клуби представили вироби з дерева, прикраси з кришталю та штучних перлів, м’які в’язані іграшки, плетені намиста, глиняні статуетки.

У продовження святкування вшанували мешканців столиці – переможців муніципального конкурсу «Визнання-2022», а також інших тираспольчан, які зробили вагомий внесок у розвиток міста. В урочистій церемонії нагородження взяли участь Олександр Розенберг, Олександр Коршунов, Олег Довгопол, представники республіканських та місцевих органів влади, громадські діячі. «Низький уклін вам і велика подяка за ратний труд, за ваше ставлення до міста й до республіки. Завдяки вам столиця стає кращою, комфортнішою та радіснішою», – зазначив Олександр Коршунов.

У рамках «Визнання-2022» журі вибрало кращих учасників конкурсу в 15 номінаціях. Нагадаємо про основне його завдання: активізувати діяльність тираспольчан, спрямовану на благо міста та його мешканців, формування патріотичних почуттів, розвиток професійної та суспільної активності населення, формування позитивного іміджу столиці. До фіналу дійшли фінансисти, освітяни, лікарі, міліціонери, підприємці, енергетики, працівники житлово-комунального господарства, будівельники, митці. Всі вони – високопрофесійні працівники та спеціалісти, чий внесок у різні галузі життєдіяльності Тирасполя особливо великий та значущий.

Вітаючи городян зі святом, Олександр Розенберг говорив про те, що Тирасполь є сучасним містом, яке зуміло дбайливо зберегти чарівність різних історичних епох.

Однією зі зворушливих подій святкового дня стало присвоєння звання і нагрудного знаку «Почесний громадянин міста Тирасполь». Нагороджено було 25 осіб, зокрема й генерального директора заводу «KVINT» Олега Баєва.

Святкова програма продовжилася 15 жовтня.

На центральній площі столиці розгорнулося Місто майстрів. На одній із виставок були представлені мініатюрні об’ємні вироби-макети: вокзалу, Будинку Рад, драмтеатру, стадіону «Шериф» тощо. Тут можна було побачити й традиційні сувеніри, починаючи від матрьошок до виробів із вовни та шкіри. Викладачі та учні міської художньої школи імені О. Ф. Фойницького підготували виставку картин, присвячених Тирасполю, і прямо на площі малювали етюди.

Центральною подією став фестиваль «Дулче-й винул». Городян зі святом вітали солісти та творчі колективи столиці. Як годиться на день народження, всіх пригостили смачним тортом, виготовленим на Тираспольському хлібокомбінаті.

Уперше в Тирасполі відбувся парад-конкурс дитячих колясок. Це була справжня яскрава й креативна прикраса свята. З 35 його учасників переміг образ Клеопатри. Його учасники зібралися заздалегідь, адже треба було підготуватися: розправити крила на кареті з ангелами, розправити виготовлені своїми руками квіти, закріпити шкіру на залізному троні з «Гри престолів» тощо. Центральною площею столиці проїхала й машина швидкої допомоги доктора Айболіта, хатинка на курячих ніжках, коляска-трактор, Шахерезада, Мальвіна і навіть Суворов з динозавром. У незвичайних костюмах були й деякі батьки. Наприклад, Клеопатру котив батько в костюмі лева (щоб охороняти царицю Єгипта).

Святкування ювілею Тирасполя продовжилося вечором відпочинку «Моє місто в дзеркалі часу», а у сквері ім. Франца де Волана відбувся бал, організований театром реконструкції історичного танцю «Вернісаж». На дамах було пишне вбрання. Їх супроводжували галантні кавалери. Потанцювати з ними мазурку або полонез міг кожен охочий.

Завершальним акордом святкового дня став виступ колективу «DoReDos» та квінтету «LIBERTY». Здавалося, всі жителі Тирасполя зійшлися на великий концерт. Дискотека біля фонтанного комплексу додала настрою іменинникам, які з великим задоволенням танцювали, веселилися й вітали одне одного.

Свято завершилося, настали трудові будні. Столиця продовжує працювати, розвиватися і процвітати на радість її жителям. Від щирого серця бажаємо всім здоров’я, щастя й миру


Олександр ЗАЙЧУК.
Олена ДВОРСЬКА.

Фото прес-служби Уряду, IA «Новости Приднестровья».