Знакова подія в житті слободзейців

У Слободзейського району славна футбольна історія. Продовжувачем футбольних успіхів слободзейців стала переможниця чемпіонату ПМР з футболу 1996-1997 років команда «Колос» колгоспу «ХХ партз’їзд». У будівлі правління цього господарства нині розташувалася районна школа футболу.


Держадміністрація району та міста виконала значну роботу з відновлення споруди школи та приведення до ладу розташованого навпроти стадіону, що став свого часу колискою талановитих футболістів і тренерів. Протягом кількох років велися ремонт та реконструкція будівлі коштом районного бюджету та на кошти гранта Президента нашої держави. Тут побудували котельню, обладнали систему опалення, душові кабіни та санвузли, встановили нові металопластикові вікна і двері, капітально відремонтували приміщення, створили навчальні класи, тренерські кімнати. Оновили й фасад будівлі, на якій з’явився герб Слободзейської ДЮСШ футболу та її символ – юний футболіст із м’ячем. Відновлення будівлі, підведення комунікацій та інші роботи якісно виконали колективи ТОВ «Тирпромавтоматика» (директор Ігор Захаров), Слободзейської філії ТОВ «Тираспольтрансгаз-Приднестровье» (директор філії Іван Ротар), індивідуальний підприємець Володимир Царан, ТОВ «ЭнергоРемСтрой» (заступник директора Сергій Костюк), Слободзейської філії ДУП «Водопостачання та водовідведення» (начальник Олександр Сеченюк), ТОВ «Вітан» (Віталій Букотар). Планують в Асоціації футболу району і придбання для школи мікроавтобуса для виїзду футболістів на змагання. На думку представника Федерацій футболу Молдови та Придністров’я Ю. Ю. Ковтуна, у Слободзеї створена серйозна база для розвитку дитячого та юнацького футболу.

У суботу вранці, 15 жовтня, біля входу в районну школу футболу відбувся святковий захід, присвячений її відкриттю після капітального ремонту. На ньому були присутні представники держадміністрації та райміськради, Верховної Ради, районного Управління з фізичної культури, спорту, туризму та молодіжної політики, федерацій футболу РМ і ПМР, Асоціації футболу району, організацій, що взяли участь у реконструкції будівлі, ветерани футболу і, звичайно ж, юні футболісти.

До учасників заходу звернувся глава держадміністрації Слободзейського району та міста Слободзеї Василь Тищенко: «Ідея створення школи футболу виникла кілька років тому. Ми обговорювали її з усією футбольною громадськістю, депутатами, керівниками спортивних шкіл для того, щоб систематизувати ту розрізнену систему футболу, яка у нас склалася в останні роки».

Тепер уже сформувався кадровий склад нового спортивного закладу. Говорячи про плани на перспективу, очільник району повідомив, що увага приділятиметься розвитку масового футболу, відновленню стадіону та території парку Перемоги. Василь Васильович перед керівництвом, тренерами та учнями школи поставив мету повернути колишню футбольну славу Слободзеї та Слободзейському району. Заділ є – в турнірі «Шкіряний м’яч» у районі взяли участь 137 команд.

Привітала присутніх зі знаковою подією Ольга Філіпенко – дочка заслуженого тренера МРСР і ПМР Євгена Шинкаренка. У своєму виступі вона зазначила: «Створена матеріально-технічна база допоможе хлопцям якісно займатися, виховувати характер, розвивати силу волі для того, щоб досягти успіху в спорті й житті». Ольга Євгенівна подякувала керівництву Слободзейського району за збереження пам’яті про батька і нагадала, що саме тут, на східній частині Слободзеї, він починав свою тренерську кар’єру. Через роки він став заслуженим тренером, кавалером Ордена Пошани (ПМР). Школі футболу Ольга Євгенівна подарувала бюст Є. Шинкаренка. «Нехай у цій школі завжди буде присутній дух Євгена Яковича, щоб діти й надалі любили футбол і домагалися великих результатів», – закінчила свою промову почесна гостя.

Голова Асоціації футболу району Віктор Забутирін з почуттям неприхованої радості відзначив урочистість і значущість цієї події. Віктор Миколайович згадав, як разом з багатьма ветеранами футболу, в тому числі й тими, що беруть участь у заході, «виріс» на цьому стадіоні: «Сьогодні, хлопці, нам з вами та з батьками належить перевершити досягнуті раніше успіхи, та головне – винести з навчання у школі колективізм, любов до праці та до наставників».

Керівникам будівельних та інших організацій, які взяли участь в обладнанні будівлі школи, були вручені листи подяки. Потім настав найурочистіший момент цього дня. Червону стрічку біля входу в будівлю перерізали глава держадміністрації Василь Тищенко, голова райміськради Тетяна Залевська та учень Слободзейської ЗОШ № 2, вихованець ДЮСШ футболу Данило Кроль. Після цього почесні гості та спортсмени зайшли до будівлі школи, щоб ознайомитися з приміщеннями.

Цього ж дня на стадіоні східної частини міста відбувся організований на кошти гранта Президента фестиваль розважального футболу «Граємо разом». Юні спортсмени взяли участь у чотирьох футбольних естафетах, по закінченні яких їм вручили дипломи та спортивні подарунки. У держадміністрації впевнені, що районна школа футболу стане улюбленою й визначатиме життєвий шлях багатьох нинішніх хлопчиків і дівчаток, першим їх кроком до олімпійських нагород.

З концертними номерами на урочистості виступили артисти танцювального колективу «Анастасія» та колективу естрадної пісні «Мелодія душі». В унісон з думками присутніх лунали у виконанні юних співачок слова: «Ми хочемо всім рекордам дати наші дзвінкі імена». Цього ж дня на районному стадіоні відбувся завершальний матч чемпіонату Придністров’я серед ветеранських футбольних команд


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.