Тренінг «Новий маркетинг»

Директор Асоціації креативних індустрій, засновник digital agency PRO Олеся Лунгу провела в режимі Zoom-конференції тренінг, організований Торгово-промисловою палатою Придністров’я в рамках проекту «Функціонування Бізнес-школи».


Заходи проекту включені до державної цільової програми «Підтримка і розвиток підприємництва в ПМР на 2019–2022 роки». В їх організації беруть участь Уряд і Міністерство економічного розвитку.

Система підтримки підприємництва передбачає надання можливості здобути освіту, яка допоможе громадянам і організаціям у створенні й розвитку власного бізнесу. Як результат очікується підвищення ділової активності в державі й надія на врегулювання міграційного процесу та формування середнього класу населення.

Відкрила семінар на тему виробництва та збуту продукції його керівник Олеся Лунгу. Вона запропонувала підприємцям визначитися зі своєю цільовою аудиторією, тобто зі споживачами товарів і послуг. Виявилося, що це просте запитання викликало у них труднощі, оскільки більшість слухачів погано і дуже розмито уявляла свого споживача. У цьому питанні розібралися і приступили до роз’яснення наступного.

Що, власне, впливає на вибір людини, адже від цього також залежатимуть продажі? Ведуча запропонувала розбити цільову аудиторію на сегменти й продемонструвала список показників, згідно з якими споживач робить свій вибір: поведінка (91 %), особистий інтерес (78 %), життєвий етап, в якому перебуває людина ( 73 %), її ставлення до чого-небудь (71 %), фінансові показники (67 %), стать і вік (53 %), освіта людини (38 %).

У продовження конференції Олеся Михайлівна запропонувала прослідкувати, як саме людина робить той чи інший вибір – раціональним мисленням чи емоціями. Виявилося, що людина в більшості випадків діє аж ніяк не на основі здорового глузду. Найчастіше нею керує емоційна складова. Підприємцям було запропоновано загострити свою увагу на цьому факті.

Розглянули покрокову інструкцію побудови продажів в Iнтернеті, зокрема й за допомогою соціальних мереж. Це питання на сьогодні цікавить багатьох підприємців, а тому викликало широкий резонанс.

Першочерговим завданням у переведенні передплатника в клієнти О. Лунгу назвала необхідність його зацікавити, а після ближчого знайомства викликати довіру. Лише після цього з’явиться можливість зробити його споживачем пропонованого товару чи послуги.

Були розглянуті найпопулярніші види так званих «воронок», що сприяють продажу: вебінар, марафон, прогрів через постинг і конференція. Плюси й мінуси кожної з них теж обговорили. Це робилося для того, щоб слухачі семінару зрозуміли послідовність і суть питання, навчилися розбиратися в ньому.

Також вивчили тему «Продукт». «Якщо у вас не визначений базовий продукт, то бізнесу у вас немає», – зазначила доповідач. Було розглянуто такий вид продукту як «Лід-магніт». Саме він створює перше враження: пробник, дегустація, купон, консультація. Практично жоден клієнт не відмовляється від них. Це називається «Тріпваєр.

У процесі тренінгу Олеся Михайлівна намагалася підтримувати постійне жваве спілкування, стимулювала аудиторію не соромитися і запитувати. Попри те, що тренінг тривав майже на годину більше заявленого, у слухачів напевно ще залишилися запитання, тому ведуча запропонувала за допомогою продемонстрованого QR-коду підписатися на її Instagram й уже там продовжити спілкування.

На завершення заходу начальник юридичного відділу Торговельно-промислової палати Сергій Несмєянов оцінив проект як позитивний, подякував О. Лунгу за проведений тренінг і побажав удачі їй і всім підприємцям, які взяли участь у цій зустрічі


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото з вiдкритих джерел.