У Придністров’ї скасували карантин

Довгоочікувана новина: карантин і обмежувальні заходи щодо запобігання поширенню COVID-19 у Придністров’ї скасовані. Це рішення Оперативного штабу.


Статистичні дані на 24 жовтня свідчать, що в Придністров’ї на COVID-19 хворіють 307 пацієнтів, з яких 250 лікуються вдома. У МВС повідомляють, що минулого тижня спеціалізовані бригади виїжджали до них 38 разів.

На 24 жовтня в стаціонарах лікуються 57 осіб: 50 – у Слободзейській ЦРЛ, два – у профільному відділенні Дубоссарської лікарні, два – в інфекційному відділенні Кам’янської ЦРЛ, три – в Рибницькій ЦРЛ.

За період з 17 по 23 жовтня виявлено 274 хворих, з яких 178 не були вакциновані. Померло 3 па-
цієнти, одужало 315 осіб. Ці дані свідчать, що епідеміологічна ситуація поліпшилася: знизився рівень захворюваності на вірусну інфекцію нового типу. Тому Оперштаб прийняв рішення скасувати чинні обмежувальні заходи (карантин).

Уряду ПМР Оперштаб рекомендував скасувати чинні обмежувальні заходи (карантин), встановлені Постановою Уряду ПМР від 15 червня 2020 року № 209 «Про введення обмежувальних заходів (карантину) щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19».

Проте на території ПМР рекомендоване подальше проведення комплексу організаційних, профілактичних, санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню випадків захворювання на нову коронавірусну інфекцію (COVID-19). Ці заходи відповідають вимогам санітарно-епідеміологічних правил СП МОЗ ПМР, а також директивним документам Міністерства охорони здоров’я. Їх дотримання обов’язкове для всіх фізичних та юридичних осіб, незалежно від організаційно-правових форм і форм власності.

Iнформація про біженців з України за даними Оперштабу на 24 жовтня.

Всього з 24 лютого:
– в’їхали в Придністров’я близько 52 600 іноземних громадян;
– з них зареєструвалися в ПМР – понад 44 100;
– скористалися центрами для біженців –1 925 осіб;
– на гарячі лінії надійшло понад 12 800 дзвінків.

У Придністров’ї розроблені заходи державної підтримки іноземних громадян та осіб без громадянства, які прибувають з території України й тимчасово перебувають на території республіки.

Іноземні громадяни та особи без громадянства мають право на працевлаштування в ПМР шляхом укладення з ними трудових договорів на термін не більш ніж на один рік. Укладення трудового договору можливе також і без пред’явлення трудової книжки та страхового свідоцтва державного пенсійного страхування. Вжито й багато інших заходів у галузі трудових відносин.

Щодо соціального захисту: іноземні громадяни зі статусом біженців мають право на безплатне соціальне обслуговування в державній системі придністровських соціальних служб. Це стосується осіб, які досягли пенсійного віку: жінок віком понад 55 років, чоловіків віком понад 60 років, а також інвалідів, які потребують постійної або тимчасової сторонньої допомоги


Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото IA «Новости Приднестровья».