Суботник у День народної єдності

На столичному кладовищі «Нове» відбувся суботник, організацію якого взяли на себе члени громадської організації «Союз захисників Придністров’я». До участі в ньому залучилися учасники бойових дій по захисту республіки й вихованці Тираспольського Суворовського військового училища, військовослужбовці.


За словами голови громадського об’єднання Валерія Ширкова, цього дня вирішили впорядкувати територію Алеї Слави. Ось що він розповів: «Ми звернулися до керівництва Державної служби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища з проханням виділити саджанці для того, щоб облагородити та озеленити територію пам’ятного місця. Нам запропонували 100 чагарникових рослин та 36 саджанців клена та катальпи. Тут поховані наші бойові товариші. На жаль, з кожним роком кількість захисників Придністров’я зменшується. На нас лягає ще більша відповідальність за патріотичне виховання молодого покоління. Ми повинні власним прикладом показувати молоді ставлення до їхнього подвигу, зокрема віддаючи шану загиблим героям. Дуже добре, що суворовці та військовослужбовці відгукнулися на наше прохання про допомогу. Для нас важливо, що спадкоємці наших славетних традицій працюють разом з нами».

Учасник бойових дій із захисту республіки в 1992 році Олександр Костарєв прийшов на суботник разом з онуком Денисом. Він переконаний, що молоде покоління придністровців повинне володіти інформацією про ті трагічні події. «На той час я був у цивільній обороні нинішнього підприємства «Тиротекс». Працював кранівником, тому мені довелося встановлювати бетонні блоки на блокпостах на в’їзді до міст, а також на Тираспольському аеродромі. З військкомату мене направили в Республіканську гвардію. Воював я на Кочієрському напрямку. Придністров’я, наша держава, є важливою частиною життя моєї сім’ї. Тут мешкали мої предки. Тут я одружився, тут народилися мої діти, а потім і онуки. Тому республіка назавжди в моєму серці», – сказав він.

З великим задоволенням взяв участь у суботнику курсант Тираспольського Суворовського військового училища Володимир: «Робота на свіжому повітрі корисна для кожного. Приємно працювати разом із придністровськими героями. Зі спілкування з ними можна зробити для себе особисті висновки. Захисники ПМР є яскравим прикладом відданості Батьківщині. Вважаю, що кожен має посильно сприяти розвиткові держави. Навіть такі, начебто незначні, справи, як посадка дерев чи прибирання території, за участі більшості громадян принесуть величезну користь країні».

Ще один суворовець, Іван, вважає, що сьогодні вкрай важливо пам’ятати й шанувати свою історію. Він сказав, що захисники ПМР зробили все, щоб придністровці жили спокійно на своїй рідній землі.
На завершення заходу, Валерій Ширков і його бойові товариші подякували всім учасникам акції за сприяння в озелененні такого важливого та значущого осередка – місця нашої пам’яті та скорботи.

Суботники є важливою складовою патріотичного виховання придністровців. Це особистий приклад дорослих громадян держави, коли діти в повсякденному житті спостерігають позитивні моменти дбайливого ставлення своїх дорослих товаришів до рідної природи, краю, свого ближнього, своєї Вітчизни


Олександр ЗАЙЧУК.